שמן קוקוס: האמנם “רעל טהור”?
עובדה לא ידועה: הרעש התקשורתי לא נגרם מכך שהפרופסורית Karin Michels הציגה עבודות מחקר מדעיות שמוכיחות חד משמעית שאנשים שצרכו שמן קוקוס הורעלו. מדובר בהרצאה מגמתית שניתנה בחודש יולי ש.ז. בכנס בגרמניה, בשפה הגרמנית, ואיכשהו ההרצאה הזו חדרה ליוטיוב ושם קיבלה כמיליון חשיפות ועוררה תהודה תקשורתית נרחבת….
מהחשיפה ביוטיוב התגלגל הנושא ככדור שלג וכלי התקשורת כלל לא בחנו את הערך המדעי האמיתי של הדברים אלא רק את הפוטנציאל של “החדשה” הזו לחולל רעש תקשורתי. למען האמת, לא רק רעש תקשורתי התחולל, אלא גם בהלה בציבור הרחב ופניות אין סוף להבהיר האמנם שמן קוקוס הוא “רעל טהור”? התשובה היא חד משמעית – מדעית ומחקרית – שמן הקוקוס הוא “זהב טהור”, לא פחות מכך. הנה כמה עובדות חשובות לתזכורת:
- לפני זמן מה פירסם איגוד הקרדיולוגים האמריקאי דפי עמדה לפיהם יש להימנע משמנים רוויים כמו שמן קוקוס ושמן דקלים מאחר שהם מעלים את הכולסטרול הרע וגורמים בכך למחלות לב וכלי דם. לא טרחתי אפילו להגיב, כי דף העמדה הזה של איגוד הקרדיולוגים היה מגמתי עד להחריד והיה לא פחות מאשר “פייק ניוז”.
- גם הפעם, ממש כמו שעושים עליהום על שמן הדקלים, כך גם לגבי שמן קוקוס, ישנם מדענים דעתנים, שאינם חוקרים עתירי ניסיון וזכויות, אלא טרמפיסטים מועדים שממשיכים לטעון כי מאחר שהשמנים הרוויים הללו מעלים את הכולסטרול הרע הרי הם מסוכנים לבריאות ומגבירים את תחלואת הלב וכלי הדם.
- מה אומר המדע? האם העלאת הכולסטרול הרע ע”י צריכת שמן קוקוס (או שמן דקלים) גרמה במחקרים אלו לתחלואה מוגברת במחלות לב וכלי דם? לא ולא. אין שום מחקר שהוכיח זאת. סיכומי מחקרים מצביעים ברורות על כך שלהעלאת כולסטרול רע בצורה מתונה (בלבד!!!) אין קשר להעלאת מחלות הלב וכלי הדם, או להגברת התמותה מהן.
- האמנם שמנים רוויים אלו מעלים את הכולסטרול הרע בצורה מסוכנת? לא ולא, אלא אם כן החוקר מרעיל את הנבדקים בכמויות מוגזמות של השמנים הללו.
- לדוגמה: באיזו כמות של שמן קוקוס הזינו את הנבדקים כדי לקבל את התוצאה של העלאת הכולסטרול הרע? נכון, בכמויות מוגזמות עד כ- 40 אחוז מכלל הקלוריות היומיות, כלומר בכמויות של קרוב למאה גרם של שמן קוקוס ליום, כל יום, במשך שבועות או חודשים. האם זוהי הצריכה שמומלצת לכל אדם? בוודאי שלא.
- מה קרה כאשר הזינו אנשים בכמות מתונה של עד 10 אחוזים מהקלוריות? כלומר עד 20 גרם ליום? – כלום לא קרה לכולסטרול הרע, אבל הכולסטרול הטוב עלה בצורה יפה.
- שמן הקוקוס תמיד מעלה את הכולסטרול הטוב. מה זה אומר? עיתונאים וברברנים אחרים אינם יודעים מהי המשמעות של עובדה מדעית חשובה זו, אז בואו נלמד אותם כמה עובדות יסוד:
- כולסטרול טוב HDL שעולה, מונע הצטברות של כולסטרול רע בדם ומחזיר אותו אחר כבוד אל הכבד. הדבר הוכח במאות / אלפי עבודות מדעיות.
- כולסטרול טוב HDL הינו בעצמו נוגד חמצון חזק והוא מנטרל בעצמו כל גורם שעלול להגביר את טרשת העורקים, כולל את הכולסטרול הרע. כלומר מגן בפועל מפני סתימות עורקים, מחלות לב וכלי דם.
- מסקנה: בואו נהלל את שמן הקוקוס (ושמן הדקלים) על כך שהם מגינים מפני מחלות לב וכלי דם בעיקר ע”י העלאת הכולסטרול הטוב!!! למה את זה לא אומרים מפרסמים בתרועה רמה בכל כלי התקשורת? אינטרסים, כבר אמרנו?
- האם המלצנו אי פעם לשתות שמן קוקוס בלי שום הגבלה? בוודאי שלא. אז למה לא מפרסמים עבודות מדעיות שבהן הצריכה הייתה רק של עד 10 אחוז מהקלוריות? – כי לחוקרים לא יהיו סנסציות לדווח.
- האם אמרנו ששמן קוקוס בריא יותר משמן זית? בוודאי שלא עושים השוואה כזאת כי לשמן הזית יש רכיבים ייחודיים כמו כמות גבוהה של אומגה 9 (חשוב לבריאות כלי הדם) ואילו בשמן קוקוס יש רכיבים אחרים (להלן) ואין האחד מחליף את השני, אלא משלים אותו.
- האם אמרנו ששמן קוקוס בריא יותר מחמאה? בוודאי שלא, להיפך, חמאה מכילה לפחות עשרה סוגים שונים של חומצות שומן רוויות, חלקן הגדול קצרות שרשרת והן חיוניות ביותר למוח שלנו ולכל מערכת העצבים, כפי שמפורט בהרחבה בכל הקורסים ובסדנאות.
- האם שמן קוקוס מכיל רכיבים חשובים מאד לפעילות המוח? בהחלט שכן. שמן הקוקוס מכיל רכיבים שנקראים יחד MCT oil שהוא שומן רווי עם שרשראות בעלות אורך בינוני במבנה של טריגליצריד.
- מחקרים הוכיחו כי MCT oil שמהווה חלק משמעותי של שמן קוקוס איננו שמן רגיל. הוא משמש כתחליף אנרגיה (קטוגני) טוב עשרת מונים מן הסוכר, בעיקר בתאי המוח.
- כאשר שמן MCT נקי מגיע לתאי המוח הוא מהווה בהם דלק (קטוגני) נקי ביותר לפעולה, כולל מניעת היווצרות עמילואידים (שנוצרים מדלק סוכרי) וממילא מונע נזקים לתאי המוח והתהליכי ניוון כמו דמנציה ואלצהיימר.
- כיום משווקים סוגים שונים של שמן MCT נקי, כאשר הטוב ביותר למוח הינו זה שמכיל בעיקר את חומצות השומן 8C (חומצות שומן בינוניות באורך 8 פחמנים). הבא אחריו הינו שמן שמכיל גם 8C וגם 10C והפחות טוב הינו זה שמכיל ריכוז גבוה גם של 12C ו/או 14C.
- בסיכום: שמן קוקוס איננו “רעל טהור” אלא “זהב טהור” ואיננו מכיל שום רכיב שמסכן אותנו. אל תתנו לדמגוגיה זולה להטעות אתכם. להיפך, צריכת שמן קוקוס בצורה נכונה ומבוקרת יכולה לתרום רבות לבריאות שלנו. זיכרו: גם כאן, כל הגזמה סופה נזק.
© פרופ’ חיים גמליאל