מזונות משומרים

האם למזונות המשומרים בפחיות מוסיפים חומרים כימיים משמרים והאם הויטמינים שבמזונות אלה נהרסים בתהליך הכנתם?

לפי חוקי המזון ברוב הארצות, כולל ישראל, אין להוסיף למזונות המשומרים שום חומר פרט למלח או סוכר, תבלינים וחומץ שולחן. המזונות בפחיות נשמרים זמן ממושך הודות לתהליך החימום של הפיסטור. יש לציין שברוב המפעלים נערכים התהליכים לשימור המזונות תוך הקפדה מדוקדקת על תנאי השימור, כגון טמפרטורה, זמן החימום, חומציות המזון וכדומה. בתנאים אלה נשמרים במזונות מרבית הויטמינים ושאר יסודות התזונה שבמזונות הטריים. רק אחוז קטן של ויטמין C ושל התיאמין (B1) נהרס בתהליכי השימור המבוקרים – בדרך כלל, אחוז שהוא הרבה יותר קטן מזה הנהרס בהכנת המזונות במטבח.

4 comments

  • רחל

    אבל, האם יש סכנה בשימוש באוכל מקופסת שימורים כמו גרגרי חומוס או טונה בגלל פחית האלומיניום של האריזה?
    ובכלל אשמח לשמוע את דעתך בעניין שימוש בנייר כסף לכיסוי מאכלים

    • פרופ' חיים גמליאל

      כיום, אין בעיה אמיתית בצריכת שימורים כמתואר או בשימוש בנייר אלומיניום. בכל המקרים הללו הוברר כי על פי הסטנדרטים העדכניים אין הכלים הללו מדיפים כמות משמעותית של חומרי רעל, גם לא בשימוש של שנים רבות. כל מי שטוען אחרת טועה ומטעה במתכוון. כחוקר סרטן פעיל גם בתחום זה אני אומר את הדברים מתוך בחינה מדעית מדוקדקת ולא מוכן להרשות לגורמים אינטרסנטיים לבלבל את הציבור.

  • גונן

    ומה דעתך על ציפוי ניילון הלבן שבתוף קופסאת השימורים והבא במגע עם האוכל בזמן תהליך הפיסטור – האין פולימרים לא טבעיים עוברים למזון עצמו ? האם מישהו בדק זאת ?

    • פרופ' חיים גמליאל

      על פי ההנחיות העדכניות והמוקפדות של משרדי הבריאות והחקלאות, יצרני שימורים משתמשים רק בציפויים פנימיים של קופסאות השימורים אשר עומדים בתקנים האמריקאי והאירופאי. הדבר נבדק בהקפדה ואין היום יצרן בישראל שעובר על התקנות הללו. גם המוצרים המיובאים לארץ בתוך קופסאות שימורים עוברים בדיקה יסודית לשלילת נוכחות חומרים מזיקים בציפוי הפנימי של קופסאות השימורים.