B3 = ניאצין = הויטמין הפועל היטב לאיזון שומני הדם
רוצים עוד הוכחה שויטמינים הינם פעילים ויעילים? – ויטמין B3 הינו חיוני ביותר לחילוף החומרים של השומנים והוא מתגלה כתכשיר טוב לא פחות מתרופות שונות לאיזון רמות הכולסטרול והטריגליצרידים בדם…
הבהרה: מטרת המאמר הנוכחי היא להציע לאנשים עם שומני דם וכולסטרול משובשים, להתחיל קודם לכל לשפר את התזונה שלהם ואת אורחות חייהם, לפני התחלת הטיפול בתרופות. אם אחרי 6 חודשים, אין שיפור בבדיקות הדם של טריגליצרידים, כולסטרול, אנזימי כבד ומדדים אחרים, חובה להיוועץ עם רופא המשפחה ובמידת הצורך גם בקרדיולוגים ולשקול בחיוב נטילת תרופות. תרופות מצילות חיים. כאשר מדובר במחלת יתר לחץ דם, אין שום ספק – חובה להתחיל מייד טיפול תרופתי ולא לנסות שיטות טבעיות לאיזון לחץ הדם, כי מדובר בסכנה יומיומית לאירועים מוחיים או לבביים, לעיתים קטלניים!!!
לאחרונה אנו עדים לשטף של מידע בכל כלי התקשורת הפוסל מחד את השימוש בויטמינים ומאידך, מהלל ומשבח את התרופות ממשפחת הסטטינים הניתנות לסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול בדם. ואמנם, אנשים שמטופלים בתרופות אלה מגיעים בתוך כמה שבועות של טיפול לאיזון טוב יותר של שומני הדם. הדיווחים בכלי התקשורת מהללים ומשבחים את התרופות האלה גם כיעילות במניעת התקפי לב ואירועים מוחיים.
מתברר כי לויטמין B3 יש יכולת טובה לאיזון שומני הדם ולמניעת מחלות לב וכלי דם, עם תופעות לוואי קלות ביותר והפיכות. יתרה מזאת, הוא מהווה גורם מוכח להעלאת רמת הכולסטרול הטוב (HDL) ולהורדה מאסיבית של טריגליצרידים בדם, בגלל העובדה שהוא מהווה גורם המסייע לפעילות הנורמלית של הכבד.
קוראים אחדים, יגחכו למקרא השורות הנ"ל ויפטרו את הדברים כנתונים לא מבוססים. לקוראים אלה אומר: לאט לכם נכבדי – כל מה שנכתב לעיל מובא מילה במילה בדיווח האחרון של למעלה ממאה אירגוני רפואה ומוסדות מחקר בפירסום שמופיע גם כאן באתר.
את יתרונותיו של B3 קבעו לא פחות ממאה אירגוני רפואה שהקימו את הוועדה העליונה לטיפול בכולסטרול במבוגרים (ראו תמונה מצורפת ולינק לאתר ה- NIH). וועדה זו המליצה שתחילה יטופלו הסובלים משומני דם גבוהים בתכשירים טבעיים המכילים סטרולים וסטנולים (תזונה עתירת ירקות, קטניות, וסיבים תזונתיים כדוגמת אלה המצויים בשיבולת השועל). בנוסף לכך יומלץ להם לקבל השלמות תזונה של חומצה ניקוטינית (= ניאצין הוא ויטמין B3), במינונים הולכים ועולים (500 עד 2000 מ"ג ליום) אם יש צורך. הוועדה קבעה שטיפול בסטטינים יינתן רק לחולים שמסיבות שונות אינם מגיבים לטיפול מקדים כזה.
הוועדה קבעה גם שהסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול רע (LDL) רשאים לצרוך בכל יום עד 200 מ"ג כולסטרול בתזונה ועד 30 אחוז מהקלוריות – שומנים טובים, ללא כל חשש.
לאלה שמתקשים למצוא את דו"ח הוועדה המפורט – הרי הוא לפניכם בקישור ישיר – עיינו בו היטב והסיקו את המסקנות הנדרשות:
http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/cholesterol/atp_iii.htm
ניתן להגיע לקישור זה ישירות דרך דף "קישורים מומלצים" (דף משני: "מאגרי מידע בתזונה") באתר מכוני רות"ם.
יתרונות הניאצין מסוכמים בעמודים 173 (VI-11) עד 175 (VI-13)
אזהרה: אין להפסיק לקיחת טיפול תרופתי, או לסרב לקבל טיפול תרופתי על רקע הנאמר בכתבה זו או בכל כתבה אחרת באתר. מטרת הכתבות הללו היא לשלב בצורה מושכלת בין תזונה נכונה לבין אורח חיים בריא להשגת בריאות טובה ואם הדבר לא מתקיים יש לקבל חוות דעת רפואית מקצועית ולפעול לפיה !!!
© פרופ' חיים גמליאל
שלום .
תודה על המידע . בנוסף יש לי שאלה: האם מותר לחולי סוכרת להשתמש בניאצין לצורך הורדת הכולסטרול?
בברכה
רחל
חולי סוכרת הסובלים מטריגליצרידים גבוהים ובעיקר מכולסטרול 'טוב' נמוך מדי, יוכלו ליהנות משימוש בתכשיר ניאצין לשיפר הערכים הללו. חשוב להזכיר שבמינונים גדולים (מעל 1 מ"גI לאורך זמן, ניאצין עלול לגרום לעליה קלה ברמת הסוכר בדם. ולכן, כל חולה סוכרת חייב להיוועץ ברופא האישי שלו אשר גם יאשר בדיקות דם עונתיות ובדיקת תפקודי הכבד.
ציינת שלויטמין b3 ישנן תופעות לוואי קלות.מהן תופעות הלוואי?שאלה נוספת איזה מולטי ויטמין מומלץ לנשים בגילאי ה 40 ?של איזו חברה?כמה כדורים ביום?
תופעת הלוואי העיקרית של ניאצין הינה סומק קל בלחיים שנמשך כחצי שעה לאחר לקיחת התכשיר.
ישנם בשוק מוצרים שהם ללא סומק, אך יש סבורים שהם פחות יעילים לאיזון שומני הדם.
בקשר למולטי ויטמין – אפשר להתייעץ עם מחלקות ההדרכה של חברות הויטמינים (עדן טבע, סולגאר, סופהרב, אלטמן),
ולקבל מהן המלצה אישית. נציגי ההדרכה ישאלו על הרקע הרפואי שלך וימליצו על המולטי ויטמין המתאים ביותר עבורך.
ראשית, אני שמח לראות שיש את אלו שלא מיישרים קו עם הרפואה והתפישה הקונבנציונלית שכולסטרול זה דבר רע; למעט במקרים קיצונים של ערכים מאוד גבוהים (400+) – דבר המעיד על בעיה גנטית. אז ורק אז יש מקום להתערבות תרופתית.
שנית, תמהני מה דעתך לגבי רמה נמוכה של טריגליצרידים (71), לעומת HDL של 76 ו-LDL של 193 מאידך? כידוע לי, היחס בין הערכים השונים חשוב יותר מסך הכולסטרול או ה-LDL. אני גם בתקופת מתח גבוהה ופציעות ספורט שבוודאי תורמת את חלקה, הן מבחינת העליה בדלקתיות בגוף והן מבחינה ירידה בפעילות הגופנית ואוכל לפי עקרונות ה-LCHF עם תוספת פחמימות "בטוחות" עקב היפותיאורדיזם. חוץ מזה אני אדם בריא מאוד.
אחרון חביב, האם קיימת מעבדה בארץ היודעת לנתח באם מדובר ב-LDL A או LDL-B (שהרי מספר וגודל החלקיקים הוא החשוב) או לבצע בדיקה כמו Apo B, במקום הבדיקה חסרת הערך של הקופה? ואם כן, היכן ומה העלות?
נ.ב. התחלתי לשלב 100 מ"ג ניאצין nicotinic acid מדי יומיים עד שאתרגל (כדאי על בטן מלאה) ואומגה 3 על בסיס קריל העשירה ב-astaxanthin.
תודה!
שלום וברכה,
אכן, יש צורך ברביזיה רצינית של כל המידע על כולסטרול ועל הדרכים לבחון נכונה את המרכיבים השליליים של בדיקות הכולסטרול, כולל שימוש בבדיקות מתוחכמות ואמינות יותר. לצערי אינני רשאי להתייחס לנתונים קליניים אישיים, אך בערכים גבוהים של LDL, חשוב לדעת מהו היחס בין הכולסטרול הכללי לכולסטרול הטוב ואם הערך הזה גדול מ- 4 יש להמשיך את הבירור יותר לעומק כולל הבדיקות הספציפיות שהזכרת. אין לי מידע לגבי מעבדות המתמחות בבדיקות אלו.
בבריאות טובה ואיתנה תמיד
חן חן על התשובה.
לשאלתך, היחס עומד על 3.72 או 0.27 כאשר סך הכולסטרול הנו 283.
במשך תקופת מה הייתה הרעה בתפקודי בלוטת התריס (היפו), אשר ההשליך על ערכי הכולסטרול בתזונה דלת פחמימות
מחד ותרופה לא מתאימה מאידך. הוספת פחמימות במקביל להחלפת התרופה הובילה לאיזון ונראה בבדיקת השומנים הבאה אם חל שינוי.
שאלה אחרונה: מה דעתך לגבי שיטת פרידלינד לחישוב כולסטרול לעומת השיטה האיראנית.
להבנתי, השיטה האיראנית יותר מדייקת אצל אלו עם טריגליצרידים נמוכים.
תודה ושנהיה בריאים!
שלום וברכה,
אכן, קיימות שיטות שונות ולכל אחת היתרונות והחסרונות שלה.
שלום רב
קראתי בעיון את המאמר על ניאצין.היות והחומר חדש לי לחלוטין הריני לשאול:
1. האם יש תרופה "קונבנציונלית" לכולסטרול,המתבססת בעיקר על ניאצין? או שפשוט מדובר בתוסף מזון?
2.ישנן שפע של חברות המציעות כמוסות ניאצין.חוזר,, הדברים חדשים לי ולפיכך מתייעץ עם אדוני, כמו גם עם הקוראים האחרים,,,האם יש חברה אמינה ,שאפשר לקנות דווקא אצלה את הניאצין?
בתודה
עודד
1. הייתה פעם תרופה כזו, אך כדי למנוע את תופעת הסומק צירפו אליה תרופה אחרת וזו גרמה לתופעות לוואי קשות. לא ברור מדוע חברת התרופות לא הוסיפה לניאצין שלה את האינוזיטול כפי שעושות החברות שמייצרות כיום את הניאצין ללא תופעת הסומק.
2. אין הבדל עקרוני בין החברות השונות שמשווקות ניאצין ולא אתפלא אם יתברר שמרביתן רוכשות את הניאצין מחברת ייצור אחת המשותפת לכולן.
משרד הבריאות הוריד את מינון הnfn המותר בכמוסה (פחות מ500 למיטב זכרוני, כשרב הכמוסות הכילו 500) וזו הסיבה לירידתו מהשוק. בכל מקרה אשמח לשמוע על איזה מינון אתה ממליץ של ניאצין להורדת שומני הדם ושאלה נוספת כתגובה ששמעת ממטופלים- האם ייתכן שניאצין רגיל יעיל יותר מnfn.
תודה!
אכן, לצערנו, בניגוד לנעשה בכל העולם, משרד הבריאות הישראלי החליט לאסור יבוא של ניאצין (ויטמין B3) במינונים שמעל 200 מיליגרם. זוהי שגיאה גסה והיא נובעת מבורות של מקבלי ההחלטות הללו במשרד הבריאות. הסיבה שהוזכרה היא שריכוז גבוה של ניאצין גורם אצל אנשים מסויימים לתגובה אלרגית קשה ואף מסכנת חיים. העובדות המדעיות הן שונות לחלוטין. מי שרגיש לניאצין יהיה רגיש גם למינון של 200 מ"ג וגם למינון של 50 מ"ג. ההנחיה בכל העולם אומרת שכל מי שנוטל ניאצין בפעם הראשונה צריך לנקוט באמצעי זהירות כמו לקיחת התכשיר עם הרבה נוזלים ובתחילתה של ארוחה מלאה. עם הופעת הסימנים הראשונים של אלרגיה (גרד חזק בעור ו/או הופעת שלפוחיות על העור ו/או תחושת חנק, יש לקחת תכשיר אנטי היסטמיני או לפנות לרופא. העובדות בשטח הן שיש רק מעטים מאד שיש להם רגישות לניאצין, בעיקר אלו שיש להם רגישות שונות אחרות.
בקשר לתכשיר הניאצין היעיל ביותר לאיזון שומני הדם – מתברר שמדובר בניאצין הקרוי ניקוטינאמיד ואמנם התכשיר שהזכרת NFN – Non Flush Niacin מכיל כמרכיב עיקרי בו את הניקוטינאמיד ובגלל שילוב האינוזיטול בו הוא גם לא גורם לתופעת הסומק הנגרמת מלקיחת ניאצין רגיל.
בס"ד
שלום רב,
רופאת המשפחה שלי אמרה לי שהמחקרים מוכיחים ששימוש בניאצין מעלה את סיכויי התמותה?
האם נכון?
בברכה אליהו.
לא היה ולא נברא כדבר הזה. הרופאה שלך משתתפת בתהליך הדיסאינפורמציה שמכתיבות חברות התרופות. ניאצין גם במינונים קיצוניים של 2,000 מ"ג ליום נמצא בטוח לחלוטין ופועל בצורה נפלאה להוריד את הטריגליצרידים בדם, להעלות את הכולסטרול הטוב, להוריד בצורה דרסטית את כמות הכולסטרול המחומצן (שניתן למדידה על ידי בדיקה שנקראת LP(a ועוד ועוד