צריכת מוצרי חלב עתירי שומן קשורה לירידה בסיכון לתמותה ולמחלות לב וכלי דם

בעבר הבאנו סיכומי מחקרים המוכיחים שצריכת מוצרי חלב עתירי שומן קשורה לירידה בסיכון לסוכרת. לאחרונה פירסם העיתון המדעי היוקרתי LANCET עוד מאמר מפתח ובו פסיקה חד משמעית שצריכת מוצרי חלב עתירי שומן מורידה את התחלואה במחלות לב וכלי דם וגם את התמותה ממחלות אלו, כפי שנבדק במחקר ענק שהקיף 21 מדינות בעולם.  אט אט מתגלה שכל המיתוסים נגד החלב מתנפצים אחד לאחד.

במקום להכביר במילים, אפנה את הקורא הנבון לכתבה מלאה על המאמר בלנסט, כפי שפורסמה במקורות אחרים (ר’ קישורים להלן).  כמו כן, ארחיב על כך בעזהי”ת בהרצאה מיוחדת במסגרת יום פתוח בנושא תזונה ואורח חיים בריא, ביום שני 8 באוקטובר, אולם פלדמן, שעה 16:30 (פרטים מלאים בדף ההרצאות באתר).

בעבר ציינתי את הייחודיות של מחקר אחר (ר’ קישור להלן) שבו החוקרים ייחסו חשיבות רבה לקשר בין  צריכת מוצרי חלב עתירי שומן לבין מידת ההיארעות של סוכרת. החוקרים בחנו את ההשפעה שיש לצריכת מוצרי חלב שמכילים רמות שונות של שומן על קצב ההתפתחות של סוכרת וחזרו ואישור שוב שצריכת מוצרי חלב עתירי שומן איננה מגבירה את הסיכון להתפתחות מחלת הסוכרת.

החוקרים עקבו אחר כ- 30,000 משתתפים (מהם 60% נשים) בגילאים 45-74 שנכללו במאגר המידע של תזונה וסרטן של אוניברסיטת לונד, מאלמו, שבדיה. המידע התזונתי שנאסף כלל הסטוריה ומעקב של 14 שנים שבמהלכו אובחנו 2,860 מקרי סוכרת. באמצעות מודל סטטיסטי מתקדם העריכו החוקרים את הקשר בין הסיכון היחסי לסוכרת להיקף הצריכה התזונתית של מוצרי חלב עתירי שומן. המודל עקב גם אחר משתנים רבים, כולל: התאמות לגיל, למין, לעונה, לדיאטה, לצריכת קלוריות כוללת, למדד BMI, לפעילות גופנית, לעישון, לצריכת אלכוהול ולהשכלה.

החוקרים מדווחים כי צריכה גבוהה של מוצרי חלב עתירי שומן הייתה קשורה עם היארעות נמוכה יותר של סוכרת סוג 2. צריכה של מוצרי חלב ספציפיים עתירי שומן כמו גבינות קשות, שמנת, וחלב מותסס עתיר שומן (יוגורט, קוטג’ וכדומה) היו קשורים בקשר הפוך מובהק לסיכון לסוכרת, כלומר יותר שומן מוביל לפחות מקרים של סוכרת. חשוב יותר מכך – החוקרים מדגישים שצריכה גבוהה של מוצרי חלב דלי שומן הייתה קשורה עם סיכון מוגבר ומובהק לסוכרת!!!

 מסקנת החוקרים היא שנתונים אלו תורמים למידע שהתקבל ממחקרים קודמים שבוצעו בנושא. מחקרים רבים הצביעו על כך שצריכה גבוהה של מוצרי חלב עשויה להוות גורם מגן מפני סוכרת. הירידה בסיכון לסוכרת בצריכה גבוהה של מוצרי חלב עתירי שומן, אך לא דלי שומן, מצביעה על כך שצריכת חלב עתיר שומן, לפחות באופן חלקי, יכולה להגן מפני סוכרת.

נזכיר בהקשר זה את העובדה ששומן החלב כולל בתוכו ריכוזים משמעותיים של רכיב שומני הידוע בשמו המדעי CLA-Conjugated Linoleic Acid אשר מחקרים הוכיחו את יעילותו במניעת מחלות ניווניות שונות, כולל השמנה וסוכרת. בבתי טבע מוכרים אותו כתכשיר יקר להרזיה, אך כאמור הוא קיים בכמויות משמעותיות (כ- 5% מכלל השומן) במוצרי חלב עתירי שומן!!!

לדוגמה: צריכת 100 גרם (כ- 4 פרוסות) גבינה צהובה 28% תביא לקליטת 1,400 מ”ג  CLA, כמות יפה ויעילה ביותר למניעת השמנה וסוכרת.  יש לזכור כי כל השומן בחמאה, בגבינה צהובה וכדומה הינו שומן ‘טוב’ שמכיל בעיקר שרשראות קצרות ושרשראות בינוניות של שומן רווי אשר כולן נחוצות לתחזוקה שוטפת הן של מערכת העצבים שלנו והן של המערכות הקשורות אליה: מערכת החיסון והמערכת ההורמונלית.

לכן, צריכה של כ- 20 גרם שומן רווי מידי יום, לעולם לא תוביל להשמנת יתר אלא להיפך תתרום תרומה מכרעת לבריאות טובה ואיתנה תמיד, והיא עומדת בקריטריונים שנקבעו הן על ידי אירגון הבריאות העולמי והן על ידי רשות המזון והתרופות האמריקאית ה- FDA.

נזכיר עוד שכל שומן מן החי, כולל חמאה, מכיל כ- 25% חומצה אולאית, כלומר אומגה 9, הרכיב החשוב ביותר בשמן הזית. מכאן שאין זה מפתיע שמחקרים רבים תומכים בקביעה ששומן במוצרי חלב תורם לבריאות ולא חלילה פוגע בבריאות כפי שמנסים לשטוף את מוחנו כל המומחים בגרוש הנתמכים ע”י התקשורת ויועציה.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31812-9/fulltext

(ראו תקציר המאמר בעברית כאן בהמשך)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25832335

European Association for the Study of Diabetes 2014 Meeting; September 16, 2014; Vienna, Austria

לבריאות טובה ואיתנה תמיד

©  פרופ’ חיים גמליאל

תקציר המאמר האחרון בלנסט:  באדיבות E-MED.CO.IL

16/09/2018      האם צריכה רבה של מוצרי חלב מגנה מפני מחלות לב וכלי דם ותמותה? (Lancet)

 צריכת שתי מנות יומיות של מוצרי חלב משומן מלא, או יותר מכך, מלווה בשיעורים נמוכים יותר של מחלות לב וכלי דם ותמותה, בהשוואה לצריכת כמות קטנה יותר של מוצרי חלב, או צריכת מוצרי חלב דלי-שומן, כך עולה מנתוני מחקר PURE (Population Urban Rural Epidemiology), שפורסמו במהלך חודש ספטמבר בכתב העת The Lancet.

מחקר PURE הינו מחקר בינלאומי גדול, שכלל משתתפים בגילאי 35-70 שנים, שגויסו מ-21 מדינות בחמש יבשות. צריכה תזונתית של מוצרי חלב של 136,384 משתתפים תועדה באמצעות שאלוני תזונה ספציפיים, תוך סיווג למוצרי חלב משומן-מלא ודלי שומן.

התוצא העיקרי היה משלב של תמותה או אירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים (תמותה קרדיווסקולארית, אוטם לבבי לא-פטאלי, אירוע מוחי, או אי-ספיקת לב).

בתקופה שבין ינואר 2003 ועד יולי 2018, החוקרים תיעדו 10,567 אירועים, כולל 6,796 מקרי תמותה ו-5,855 אירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים, במהלך 9.1 שנות המעקב. צריכה גדולה יותר של מוצרי חלב (מעל שתי מנות ביום, בהשוואה לאלו שלא צרכו כלל מוצרי חלב) לוותה בסיכון נמוך יותר לתוצא העיקרי המשולב (יחס סיכון של 0.84, p=0.0004), תמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 0.83, p=0.0052), תמותה לא-קרדיווסקולארית (יחס סיכון של 0.86, p=0.046), תמותה קרדיווסקולארית (יחס סיכון של 0.77, p=0.029), מחלה קרדיווסקולארית מג’ורית (יחס סיכון של 0.78, p=0.0001) ואירוע מוחי (יחס סיכון של 0.66, p=0.0003). החוקרים לא זיהו קשר מובהק סטטיסטית עם אוטם לבבי.

צריכה גדולה יותר (מעל מנה אחת, בהשוואה לאלו שלא צרכו כלל) של חלב (יחס סיכון של 0.90, p=0.0529) ויוגורט (יחס סיכון של 0.86, p=0.0051) לוותה בסיכון נמוך יותר לתוצא המשולב, בעוד שצריכת גבינה לא נקשרה בקשר מובהק עם הסיכון לתוצא המשולב. צריכת חמאה הייתה נמוכה ולא נקשרה בקשר משמעותי עם התוצאים הקליניים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי צריכת מוצרי חלב  מלווה בסיכון מופחת לתמותה ולאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים.

Lancet. Published online September 11, 2018

15 comments

  • מיכל

    לפרופ’ גמליאל – תחזקנה ידיך !

    ושאלה קטנה – מה ההשפעה של מוצרי חלב “שמנים” על הפוטנציאל לפתח סרטן שד בנשים. כידוע, מוצרי חלב “שמנים” עלולים לעודד סרטן שד בנשים (כך אומרת האגודה למלחמה בסרטן).
    אודה לקבל את חוות דעתך בנושא (ואודה לסימוכין במאמרים).
    בברכת שנת בריאות
    מיכל

    • פרופ' חיים גמליאל

      זוהי איננה שאלה קטנה – זוהי שאלה שמעסיקה רבבות חוקרים ברחבי העולם. סיכומי המחקרים מוכיחים כי:
      א. צריכת מוצרי חלב איננה מגבירה את השכיחות של סרטן השד
      ב. צריכת מוצרי חלב עתירי שומן אינה מגבירה בצורה קיצונית את השכיחות של סרטן השד (מחקרים סותרים).
      ג. צריכה מוגזמת של שומן, בין אם ממוצרי חלב ובין אם ממוצרי בשר, מעלה את השכיחות של סרטן השד.
      ד. לכן, צריכת שומן במינונים שקבענו בקורסים ובהרצאות השונות לא רק שאיננה מעלה את שכיחות סרטן השד, אלא תורמת להפחתת השכיחות ולריפוי מהיר יותר מסרטן השד.
      ה. המינון שקבענו: עד 35% מהקלוריות היומיות (בתזונה של 1,800 קלוריות) יבואו משומן, מהם – 10% בלבד משומן רווי, 10% נוספים מאומגה 3 ועוד 10-15% אומגה 9 (שמן זית).
      ו. בסיכום: צריכת מוצרי חלב עתירי שומן בתוך המסגרת הנ”ל שקבענו לא תגביר שכיחות סרטן השד אלא להיפך, תפחית את השכיחות של סרטן זה ואחרים ושל מחלות לב וכלי דם ואף תגביר בצורה מכריעה את הריפוי ממחלות אלו!!!
      את הסימוכין לכך אפשר למצוא בחיפוש מקצועי ויסודי במדליין – Pub-Med תחת הכותרת: high fat diary AND breast cancer

      • S

        יש בעיה עם האמור לדעתי. אם 35% מהצריכה הקלורית היומית מגיעה משומנים, המשמעות היא ש-65% הנותרים מגיעים מפחמימות וחלבונים שזה בעייתי ביותר. חלבון ביתר מזיק לבריאות וכך פחמימות ושניהם במינון הנל לאורך זמן יובילו לתחלואה והשמנה. אם כבר, היחס צריך להיות הפוך. אצלי זה מעבר ל65% עם תוצאות משביעות רצון בכל הפרמטרים. ובאשר לסרטן, תזונה מרובת שומנים מגנה מפני סרטן, רק שלא הייתי נותן למוצרי חלב נתח גדול מהצריכה היומית, גם אם הם שמנים. ולא רק כי משק החלב בארץ בעייתי ביותר מבחינת איכות, עקב תנאי מחיה ותזונה שאינה אופטימלית. ונא לא לבלבל עם תפוקה גבוהה ואיכות. דוגמה מצוינת הנה חמאה מקומית אשר צבעה לבן וטעמה בלתי מובחן, ביחס לחמאה שמקורה בפרות הרועות במרעה. חמאה זו עשירה בבטא קרוטין, בK2, CLA ועוד

        • פרופ' חיים גמליאל

          הבעיה האמיתית היא בקביעות השגויות שלך. אינני יודע מהיכן אתה שואב את הידע אבל כל הנקודות שהזכרת מוכחות כשגויות בקורסים השונים שלי ובהסתמך על מדע ולא על דעות. “חלבון ביתר מזיק לבריאות” – סליחה, אבל קלישאה מופרכת לחלוטין. וכך על זו הדרך…

  • ומה לגבי רמות הפרוגסטרון הגבוהות בחלב הפרה???, האם זהבריא לנו גם כן????

    דבר נוסך: הרמב”ם כתב בכתביו כי מוטב להרחיק מוצרי חלב ממזונותינו … ואם מוכרחים אז

    עדיף חלב עיזים…

    תודה על תגובתך…פרופ’ גמליאל המקסים

    • פרופ' חיים גמליאל

      שלום וברכה,
      א. רמת ההורמון פרוגסטרון בחלב
      שמח על השאלה, כי שוב היא נותנת הזדמנות לקעקע מן היסוד פירסומים מגמתיים של מטיפים מדת הטבעונות, כולל הצמד חמד אורלי וגיא. כמה צביעות יש בדיווחים שלהם כאשר כל בר דעת יכול לעשות את החשבון הפשוט ולהגיע למסקנה שמדובר בתחקיר דמגוגי מרושע ותו לא.
      אז כמה פרוגסטרון יש בחלב? במשך למעלה מ- 40 שנה נעשות בדיקות יסודיות של רמות ההורמון בחלב והתוצאות היו ונותרו עד עצם היום הזה בתוך הטווח של 0.2 עד 1.2 מיקרוגרם (!!!) לליטר חלב !!!, בהתאם לאחוז השומן של המוצר. כל חוקר מתחיל יוכל לספר לכם שמדובר ברמות אפסיות בהשוואה לרמות המוכרות בספרות הרפואית בעולם.
      מה פירוש הדבר – גם אם נשתה אלף ליטר חלב ליום, לא תהיה להורמון שבהם שום השפעה שלילית או חיובית. ולמה זה? כי אם תכפילו אלף ליטר חלב במספר 1.2 מיקרוגרם של ההורמון שיש בכל ליטר, תגיעו לתוצאה של 1.2 מיליגרם של ההורמון !!! אני חוזר, שתיית אלף ליטר חלב ליום תכניס לגוף שלנו רק 1.2 מ”ג של פרוגסטרון. אני לא מכיר אפילו לא מחקר אחד שיראה שכמות כזו של הורמון תשפיע בדרך זו או אחרת. שימו לב לא דיברתי על שתיית 3 כוסות חלב ליום, דיברתי על שתיית אלף ליטר ליום, שגם בה אין שום סכנה מבחינת ההורמונים. לכמות האפסית שמגיעה בסופו של דבר למערכת העיכול שלנו אין השפעה כלשהיא על בריאותנו כי ההורמונים נהרסים במערכת העיכול ומה שנשאר מהם הוא ברמה של אפס מאופס וכלל לא מדגדגת את הרמה שנאסרה על ידי ה-FDA האמריקאי.
      התחקיר של הצמד חמד הזה הינו העלבון הצורב ביותר שצריך לחוש כל אחד מאיתנו – האם הם חושבים אותנו למטומטמים? מה הם ניסו לעשות בכל התחקיר העלוב הזה? לגרום לנו להמיר את דתנו השפויה לדת הטבעונים ההזויים!!! אני מכבד כל מי שדוגל לעצמו בטבעונות, אבל מרגע שהוא מנסה לרמות אותי ולהוכיח שהטבעונות בריאה יותר על ידי רמאות, או אז אני ממלא את תפקידי כמדען ומוקיע אותם בכל פה!!!

      ב. הרמב”ם והרחקת מוצרי חלב
      שוב, שאלה שנובעת בדיוק מאותם מקורות שמנסים ע”י רמאות להוכיח לנו את הדעות שלהם. השואלת איננה אשמה, כי יש שאמרו או כתבו שהרמב”ם ממליץ להרחיק מוצרי חלב ממזונותינו וקובע שיש להעדיף חלב עיזים. כמי שמכיר את רפואת הרמב”ם לפני ולפנים (ראי הספר שלי בנושא) אין שום אמירה כזאת של הרמב”ם. הרמב”ם המליץ בכל פה להשתמש במוצרי חלב טריים ללא שום הסתייגות ובעיקר כדי לרפא חוליים שונים (פרטים רבים בשער השלישי של הספר שלי, תחת הערך ‘חלב’). הנה לדוגמה ציטוט מדברי הרמב”ם: “חלב מזין את הגוף במיוחד באנשים הסובלים מתת-תזונה… הגבינה הטרייה איננה מזיקה לקיבה ומתעכלת בקלות ואיננה מולידה דם רע… חלב פרה הוא הסמיך מכל סוגי החלב והדשן ביותר מכולם….חלב מזין יותר מאשר חיטה… חלב הוא הטוב שבעיסות.” מכאן שלדעתו חלב פרה אפילו טוב יותר מחלב עיזים… שוב, מציע לקרוא שוב ושוב את הערך ‘חלב’ בשער השלישי של הספר שלי – אין ספק, הרמב”ם ממש שר שיר הלל לחלב ואל תתנו לשרלטנים למכור לכם לוקשים ….

  • אליהו

    האם ההמלצה לצרוך גבינות עתירות שומן מתייחסת גם לחולי לב?

    • פרופ' חיים גמליאל

      הגיע הזמן לנפץ את המיתוס הזה שאומר שאסור לחולי לב לצרוך כולסטרול ושומן רווי או גבינות עתירות שומן. כך אני מלמד כבר 20 שנה וכך קובע המדע. נקודה. מחלות לב וכלי דם נגרמות מעודפי פחמימות בתזונה ולא משומנים (בניגוד למומחי תזונה שמזמן לא עדכנו את הידע שלהם). עם זאת, כפי שאני מלמד – מותר לצרוך עד 300 מ”ג כולסטרול ליום (ביצה פלוס), ועד 20 גרם שומן רווי. כאשר יש עדות לכבד שומני (בגלל עודפי פחמימות בעיקר), אזי יש להימנע זמנית מצריכת גבינות עתירות שומן, לא בגלל שהשומן מסוכן, אלא שהכבד של אנשים אלו לא מתפקד כשורה. זוהי פסיקת המדע ולא היינו צריכים להמתין לתקשורת לאישור המידע הניתן כאן (כפי שקרה לאחרונה).

  • גיל בלחסן

    פרופסור חיים גמליאל שלום
    לי יש שאלה בעייתית מעט , אני מחפש תשובה לשאלות שונות שמסתובבות , העין יש אמת בכך שצריכת גבינות שמנות עם אחוזי שומן גבוהה טובות יותר לצריכת הסידן בגוף או שאין משמעות לכמות השומן שבהן.. אכילת מוצרים כמו יוגורט או גבינה 0,3,5 אחוז שווה משהו בצריכת הסידן שלנו או כמו שראיתי במקומות שונים אף מזיקה ועדיף בגבינות שמנות ?
    תודה רבה מראש

    • פרופ' חיים גמליאל

      אחוז השומן איננו זה שקובע את איכות וזמינות הסידן במוצרים שהזכרת. העובדה היא שגבינות קשות מכילות יותר סידן מגבינות לבנות רכות או מיוגורט. עם זאת, קיים מצב ידוע שבו בגבינות קשות שכמות השומן שבהן נמוכה יותר, תכולת הסידן בהן גבוהה יותר וזה הופך את הגבינות הללו לתורמות טובות אף יותר של סידן לספיגה. לדוגמה: גבינת עמק לייט מכילה יותר סידן מאשר גבינת עמק רגילה.

  • יחזקאל

    לפרופסור חיים גמליאל אתה גדול מכולם אני נהנה מכול רגע לקרוא את המאמרים שלך ולשמוע אותך תבורך מפי עליון

  • אריאל

    שלום וברכה פרופסור, הכתבה מתייחסת לגבינות השמנות ולכן אתייחס בשאלתי ל-100 ג’ גבינה צהובה 28% שכולם אוהבים שהיא גם טעימה יותר, הפרוסות לא נדבקות אחת לשניה והיא נשמרת זמן רב במקרר לעומת הגבינות דלות השומן. אותה גבינה מכילה 17 גרם שומן רווי לפי התווית שזה קרוב מאוד לצריכה היומית המומלצת, כוס חלב באותה ארוחה ונגמר הסיפור. איך אפשר שלא לאכול יותר שומן רווי באותו היום כאשר אני מעוניין להגביר את צריכת החלבון ובאותם 100 ג’ גבינה יש רק 24 ג’ חלבון, איך אפשר להגיע ל-150 או ל-120 ג’ חלבון כאשר רוב המזונות המכילים חלבון ברמה גבוהה מכילים גם שומן רווי ברמה גבוהה? אפילו בגבינות הרזות יותר ובמוצרי בשר וביצים ובטיגון בשמן דקלים בסופו של דבר כמות השומן הרווי עוברת את ההמלצה היומית בהשוואה לצריכת החלבון המומלצת. היש דרך ללא אבקות חלבון?
    דבר נוסף, מצאתי באתר ובהרצאותיו של הפרופסור הסברים רבים על ההשלכות הרות הגורל של צריכת פחמימות מעל הרמה המומלצת אשמח להבין בקצרה מה הם ההשלכות של צריכת שומן רווי או שומן בכלל מעל הרמה המומלצת? ואותה שאלה לגבי חלבון?
    אני מאוד מודה לפרופסור למדתי ממך רבות.
    בחיים גמל אותנו האל (חיים גמליאל)

    שפע ברכה והצלחה!

    • פרופ' חיים גמליאל

      שאלה חשובה ביותר אשר מנותחת ביסודיות בקורסים השונים שלי. מסתבר שיש סוגים שונים של חומצות שומן רוויות ומתקיים כאן הכלל שחומצות שומן קצרות שרשרת ובעלות שרשרת בינונית אינן נחשבות במניין 20 הגרם של שומן רווי. בדוגמה שהבאת, גבינה צהובה 28 אחוז שיש בה 17 אחוז שומן רווי, מסתבר שרק את מחציתם יש לקחת בחשבון. כך גם לגבי כל השומנים הרוויים מן החי. נזכיר גם שבבשר ובעוף כלל השומן מסתכם בכ- 5 אחוזים בלבד ואדם שצורך 100 גרם בשר מקבל אולי רק גרם אחד של שומן רווי. כלל נוסף – אם מלכתחילה המטרה בצריכת גבינה היא החלבון שבה, אזי אפשר לצרוך גבינה 9 אחוזי שומן שבה יש 30 גרם חלבון. כפי שמוכח ממחקרים רבים וגם מתזונת הפליאו, אין כל סכנה בצריכה עודפת של שומנים בריאים או של חלבונים. לא מובנת לי הסיבה שבגללה רוצים להימנע מאבקת חלבון, שהרי היא מכילה עשרות חומרי רפואה מרוכזים ומועילים, כפי שמפורט בספר שלי בנספח מספר 5. באשר לעודפי פחמימות, כאן הסיפור הוא שונה לחלוטין – עודפי פחמימות מומרים תמיד לשומני דם, בעיקר לטריגליצרידים ואלה מהווים אחר כך חלק מהכולסטרול הרע וכולם יחד סותמים את כלי הדם וגורמים למחלות לב וכלי דם בקצב מואץ ביותר. צריך גם להזכיר שאלה גורמים גם כן לתופעת הכבד השומני המסוכנת.

  • תמר

    שלום לך פרופ חיים גמליאל

    רציתי לשאול על “סמנה” שזה חמאה מומסת ובעצם חלבוני החלב נפרדים מהחמאה .
    בהודו הם אוכלים הרבה סמנה…רק קוראים לזה גהי…
    האם סמנה יותר בריא מחמאה??

    • פרופ' חיים גמליאל

      באופן עקרוני סמנה (גהיי) איננה בריאה יותר מחמאה רגילה. סמנה (גהיי) מתאימה יותר לאנשים עם רגישות כלשהי לחלבוני החלב וגם מאפשרת ממש לטגן איתה מזונות שונים. נקודה העישון של הסמנה גבוהה בהרבה מזו של חמאה רגילה לכן היא יציבה יותר בבישול רטבים ובטיגון.