מנגל בריא – יש דבר כזה?
אכן, יכול להיות דבר כזה, בעיקר אם נקפיד מאד למלא אחר ההוראות – טיפים למנגל 'בריא', לפסח, ליום העצמאות ול"ג בעומר!!
צלייה על גריל פחמים, איננה דרך בישול בריאה בדרך כלל, בשל היווצרות חומרים רעילים בעשן שעולה מהשומן ומהנוזלים שנוטפים על הפחמים הלוהטים. יש לזכור גם שבשר שנחרך ונשרף מכיל חומרים רעילים ומסרטנים. שאיפת העשן הזה או אכילת הבשר החרוך מחדירה לגוף חומרים מסוכנים מאד לבריאותנו. עם זאת, כדי לא להשבית את 'שמחת החג', נציין כי נקיטת אמצעי זהירות יכולה לעזור גם כאן.
שמח להביא בפניכם את הנחיותיה של הגב' עינת לב ארי, אשר עומדות ברוב עקרונות הבריאות שהתווינו מאז ומתמיד:
———————-
מנגל בריא – יש דבר כזה!
10 טיפים לקראת יום העצמאות למנגל בריא.
מאת: עינת לב ארי, דיאטנית קלינית, קופ"ח לאומית, מחוז צפון
1. כדי לחסוך בקלוריות מיותרות, הכלל הראשון הוא לאכול בשר 'נטו' עם ירקות בלבד כגון: סלטים או ירקות קלויים על האש. צירוף פחמימות כגון פיתות וצ'יפס מכבידה על מערכת העיכול ומספקת אנרגיה מיותרת (קרי: קלוריות מיותרות, ח"ג).
2. יש להימנע ממיצים ושתייה מתוקה, לשתות רק מים (הסתייגות שלי: אם שותים בארוחה, עדיף לשתות יין מזוג במים, מיצי ירקות נטולי סוכר כמו V8, מיץ עגבניות, תה ירוק, מי בישול הסלק ועוד ועוד – ח"ג) וכך נמנע מסוכרים רבים ומזיקים להיכנס אל גופנו. רבים לא מודעים לכך כי גם מים עם 'טעמים' מכילים סוכר, על כן כדאי לוותר גם עליהם.
3. יש להשתדל לבחור בבשרים המכילים פחות שומן למשל: סינטה בקר, חזה עוף, סטייק עוף, לבבות, פרגיות, שישליק הודו ודגים מסוגים שונים.
4. יש להשתדל להימנע מבשר עם אחוז שומן גבוה כגון: צלעות, כבד, החלקים השומניים באנטריקוט החלקים עם העור (בכנפיים). למזלנו, אפשר לראות את החלקים השומניים ולהרחיק אותם.
5. יש להניח את הרשת במרחק מספיק גדול מהגחלים על מנת שאש ישירה לא תחרוך את הבשר. החריכה יוצרת חומרים רעילים ומסוכנים לבריאות שיכולים להתחיל תהליכים סרטניים בגוף. עדיף שמשך הצלייה על האש יהיה איטי אך בטוח.
6. רצוי לאכול לאט. יש זמן. עיכול הבשר ממושך ומכביד ועל כן אסור לאכול כמות גדולה בבת אחת. אכילה מתונה לאורך זמן עדיפה ופחות מזיקה. אנשים הסובלים ממחלות לב וכלי דם וכן מיתר לחץ דם חייבים להיזהר כפליים מארוחות בעלות נפח גדול המורכבות ממזון חלבוני ושומני משום שזה יכול לגרום ללחץ על בית החזה וכלי הדם ולסכון ולפתח בעיה לבבית חריפה כתוצאה מהארוחה.
7. שתייה אלכוהולית: עדיף יין אדום המכיל חומרים שמצמצמים את ההשפעה המזיקה של הבשרים. מחקרים מראים כי ליין אדום השפעה מיטיבה על כלי הדם בכך שהוא מרחיב את העורקים כתוצאה מהרפיית דופן כלי הדם ( תפקוד אנדותל).
שתיית כוס או שתיים של יין זה יכולה להקל ולנטרל באופן חלקי את ההשפעה השלילית של ארוחה גדולה ועשירה. בירה גם היא אפשרית אך במידה. פחית בירה מכילה כ200 ק"ק וזה לא מעט. כדאי להימנע ממשקאות חריפים כגון וודקה, ערק וויסקי ועוד בשל תכולת האנרגיה (=קלוריות, ח"ג) הגבוהה שבהם ( בשוט יש 250 ק"ק !!).
8. יש להימנע מבשרים מעובדים כגון: קבבים והמבורגרים קפואים, נקניקיות ובשרים מעובדים ומוזרקים. כולם מכילים צבעי מאכל, חמרים מחזיקי מים, מרככי בשר, שומן ועמילנים, שעל המנגל מייצרים חומרים רעילים ומסוכנים.
9. מנגל צמחוני: לצמחונים שבינינו אפשר להכין שיפודים של פטריות, בצל וקוביות טופו שהושרו ללילה במשרה של יין לבן, שום, שמן זית ועשבי תיבול שונים . יוצא טעים וגם אוכלי הבשר ייהנו מהם. בכלל, רצוי להכין ירקות לרב כדי ל'מהול' את כמות הבשרים ולהקל על העיכול (המלצה שלי: ראשי שום חתוכים לשניים – גם בריאים, גם טעימים וגם יפים לקישוט – מתקבל כצורת פרח. לא לשרוף – ח"ג).
10. פעילות גופנית: אכילת בשרים מרובה מקשה על העיכול ויוצרת תחושה של מלאות ונפיחות. פעילות גופנית כגון צעידה נמרצת במשך 45 דקות או השתתפות בפעילויות מאורגנות באתרי הפיקניקים יכולים לסייע. גם הליכה מתונה כשלוש עד ארבע שעות מסיום הארוחה יכולה לעזור להחזיר את מערכות הגוף לסדרן לאחר מתקפת המזון המרוכזת. חזרה לשגרת ארוחות בריאה ומסודרת הכוללת פעילות גופנית, מיד לאחר החג תעזור להחזיר את הגוף לאיזון, גם אם הגזמתם באכילה.
—————-
אם הגעתם עד כאן, אנא זכרו שוב כי חשוב להתרחק ככל האפשר מהעשן של המנגל אשר מכיל רעלים ורדיקלים חופשיים מסוכנים ביותר לבריאותנו.
בברכת מועדים לשמחה, חגים וזמנים לששון !
© פרופ' חיים גמליאל
שלום פרופסור גמליאל!
האם זה נכון שבישול ממושך של בשר, כגון בחמין שמונח על הפלטה מכניסת שבת עד הבוקר, גורם ליצירת חומרים רעילים/מסרטנים?
צפירת הרגעה: בישול ממושך של בשר בחמין אמנם עלול לפגוע באיכות החלבון אבל אין שום עדות מדעית לכך שנוצרים חומרים רעילים ו/או מסרטנים. כמובן, אם הבשר נשרף בתחתית הסיר יש יסוד להניח שהחלק השרוף יכיל חומרים רעילים.