מה הם המזונות הצמחיים המומלצים ביותר כעשירים בחומרי רפואה?

לכולנו מוכרת ההמלצה הקלאסית להרבות באכילת ירקות ממינים ומסוגים שונים. האם ישנם ירקות / פירות אשר עליהם ניתן לומר שהם המובילים ביותר בתכולת מזינים רפואיים?

על מנת לענות על שאלה זו, אתמקד בפירסומים שונים הביאים את ההמלצות של מומחים מהטובים בעולם אשר הגיעו למסקנה שישנם לפחות 5 מזונות צמחיים שהם מן המובילים ביותר בהרכב הרפואי שלהם:

1. סלק – הצבע האופייני של הסלק איננו רק מראה מלבב אלא גם עדות לעושר עצום של חומרי רפואה, בעיקר בטה-ציאנינים אשר הוכחו כיעילים ביותר לעיכוב הצמיחה של תאים סרטניים. למרות החשש של הסובלים מסוכרת, אין בסלק הכהה פחמימות פשוטות ו/או עמילנים, ומחקרים אחרונים משבחים את צריכתו הקבועה כאמצעי לשיפור האיזון של הסוכר בדם, בעיקר אצל אנשים המפתחים תנגודת לאינסולין או סוכרת בשלביה הראשונים.
בהקשר זה נזכיר את המלצתנו הקבועה, מזה למעלה מ- 10 שנים, להשתמש במים בהם בושל הסלק כמשקה בריאות מן המעלה הראשונה, כזה שמשתווה בסגולותיו הרפואיות ליין אדום יבש.

2. רגלת הגינה – צמח זה נחשב לצמח מרפא לכל דבר במדינות כמו מקסיקו, בעוד שבמדינות המערב הוא מוגדר בטעות כעשב שוטה. צמח זה הינו העשיר ביותר בשומנים מסוג אומגה 3, שומנים שמצויים בדרך כלל בשמן דגים ובשמן פשתן. מחקרים אחרונים הראשו שהוא גם מכיל ריכוז גבוה של ההורמון מלטונין, הורמון טבעי המיוצר ומופרש מבלוטת האצטרובל שבמוח במחזור קבוע בשעות היממה, ומשפיע על תהליכים רבים בגוף.
נזכיר בהקשר זה את המלצתנו הקבועה, מזה למעלה מ- 10 שנים, לצרוך ירק זה כתוסף קבוע לסלט. רגלת הגינה שימשה ירק קבוע בשולחנם של יהודי תימן ומחקרים שאספנו מראים שלצמח מופלא זה יש למעלה מ- 50 פעילויות רפואיות מוכחות. המלצתי: בחודשים ינואר/פברואר ניתן לרכוש במשתלות עציצים עם הצמח ולגדלו בבית. הצמח מתפתח בקצב מדהים ובתוך מספר שבועות אפשר להפיק משני עציצים כמות המספקת לצריכה יומית במשך חודשים ארוכים. זהירות: צמח זה עשיר בויטמין K ובחומצה אוקסלית – לא רצוי לאנשים הנוטלים קומדין ומדללי דם ולאנשים הסובלים מאבנים בכליות מסוג סידן-אוקסלט.

3. כרוב – שימש במשך אלפי שנים, ירק קבוע בשולחנם של הסינים והם העריכו מאד את תכונות המרפא שלו. כל הסוגים של כרוב עשירים בויטמינים, מינרלים וחומרי רפואה רבים (אינדולים, סולפה-רפאנים ועוד ועוד), חלקם בעלי פעילות אנטי סרטנית מוכחת.
נזכיר בהקשר זה את המלצתנו הקבועה לצרוך כרוב, בכל צורה, כולל הכנת מחית של הכרוב לטיפול בתחלואי מערכת העיכול. מחקרים הראו שהוא עשיר בחומרי מרפא לכיבים עיכוליים, כולל גלוטמין וחומר המכונה ”ויטמין U”. זהירות: אנשים עם מחלה חריפה של דרכי העיכול צריכים להימנע מאכילת כרוב חי בשל הריכוז הגבוה של סיבים תזונתיים בלתי מסיסים שעיכולם קשה ואשר יכולים לגרום לגירוי יתר של מערכת עיכול חלשה. אפשר ורצוי לצרוך כרוב גם בצורה הכבושה שלו (”כרוב כבוש/חמוץ”).

4. עלי סלק – לא מדובר בעלים של הסלק הרגיל, אלא בצמח חסר שורש מעובה אשר לעליו תכונות מרפא מופלגות. צמח זה קרוי באנגלית Mangold, Swiss chard. ניתן למצוא אותו בתערובת עלי בייבי. מחקרים מראים שצמח זה הוא בין העשירים ביותר בלוטאין, חומר המרפא המופלא לטיפול בניוון הראיה ורשתית העין. צמח זה עשיר גם בחומרי רפואה נוספים וגם בברזל ובמינרלים רבים אחרים.

5. אוכמניות – מבין כל פירות היער, האוכמניות הינן מהעשירות ביותר במזינים נוגדי חימצון. לדעת חוקרים, קומץ של אוכמניות מידי יום יכול לעזור באיזון רמות הכולסטרול, בבניית תאים חדשים ובריאים יותר ובשיפור רמות האנרגיה בכל תא ותא. השנה בחרו המדענים את זן האוכמניות הטיבטי כזן העשיר ביותר בחומרי רפואה, בהשוואה לכל הזנים האחרים של האוכמניות. המדענים מוסיפים ומדגישים כי האוכמניות הטיבטיות הינן העשירות ביותר, מבין כל המזונות הצמחיים, בחומרים נוגדי חימצון המונעים נזקים לתאים, מונעים ניוון והזדקנות ומונעים סרטן.
בהקשר זה נזכיר את שלמדנו בקורסים השונים על מדד ה- ORAC כאמצעי שהוכנס לשימוש על ידי מדעני משרד החקלאות האמריקאי לצורך קביעת עושר המזונות השונים בנוגדי חימצון. עד היום הובילו הקקאו והשזיפים הכהים במדד זה, וכפי הנראה האוכמניות הטיבטיות מגיעות רחוק יותר במדד זה. בעיה: קשה מאד להשיג אוכמניות אלה, וכשהן מצויות בשווקים, מחיריהן מרקיעי שחקים.

עד כאן המלצות המדענים. נזכיר כאן עוד לפחות שלושה פריטים של התזונה שלנו, אשר לדעתנו היו צריכים להיות משובצים ברשימה המרשימה הזאת: הכורכום, השום ורסק העגבניות. למשתתפים בקורסים השונים הראינו את הניתוח הביוכימי / פרמקולוגי של שלושת פריטי המזון האלה אשר מצדיק מאמץ מיוחד לכלול גם אותם בצריכה היומית הקבועה.
דפי הסיכום לתזונה נכונה המובאים באתר זה מציינים עוד עשרות פריטי מזון בעלי פעילויות רפואיות מוכחות וגם אותם חשוב לשלב בהדרגה בתזונה היומית.

©  פרופ’ חיים גמליאל

Superfoods

10 comments

  • אליהו

    לגבי אכילת פלפל , מה התועלת באכילת גוונים שונים כגון גמבה צהובה ,אדומה ,כתומה ופלפל ירוק , והאם יש להגביל אכילת ירקות או שאין כל חשש להרעלת וויטמינים כל עוד הם נאכלים כמזון ולא נבלעים כגלולות?

    • פרופ' חיים גמליאל

      כל צבע בפירות ובירקות שלנו מאפיין מכלול של חומרי רפואה המצויים בהם, כולל פלבונים, פלבונואידים, קרוטנואידים, פרואנתוציאנינים ועוד רבים אחרים. לכן, רצוי לגוון ככל האפשר כדי לקבל את המכלול העצום של חומרי רפואה שבטבע. אין כל סכנה בצריכה מוגברת שלהם אך כמובן שגם כאן קיים הכלל של הרמב”ם: ואכילה גסה לגוף כל אדם כסם המוות… ואפילו אכל מהמזונות הטובים”. באכילה שלהם, כולל אכילה מוגברת אין כל סכנה של הרעלה.

  • גיגי

    שלום
    היום מדברים רבות בשבח הגו’ ברי צימוק אדום
    מה דעתך ? האם הוא סוג של מזון על ?

    תודה

    • פרופ' חיים גמליאל

      פירות היער Goji נפוצים היום בחנויות מזון בריאות רבות, כפרי מיובש, כמיצי פירות או כתמציות מרוכזות. פירות הגוג’י היו בשימוש ברפואה סינית במשך אלפי שנים לחיזוק מערכת החיסון, למניעת סוכרת סוג 2, שיפור תפקוד המוח, הפחתת הסיכון למחלות לב וסרטן ועוד. מחקרים עדכניים מוכיחים שלפרי הגוג’י כמות גדולה של רכיבים בעלי פעילות נוגדת חמצון (מדד ORAC גבוה ביותר), אך דרושים מחקרים באיכות גבוהה כדי לאשר את הפעילויות השונות שיוחסו לו. פירות הגוג’י הם מקור לוויטמין A, ויטמין C, ברזל וסיבים תזונתיים ולכן סומנו כ’מזון על’ (Superfood). יש לבחון בזהירות את הגדרת פירות הגוג’י כמזון על, מאחר ומותר לאכול רק כמות קטנה שלהם וממילא הכמות של ויטמינים ומינרלים שניתן לקבל מהם היא מינורית. צריכה מוגברת של הגוג’י (מעל 20 גרם ליום) גורמת לתופעות לוואי שונות במערכת העיכול כולל שלשולים, עוויתות מעיים ועוד. קיימת התוויה שלא לצרוך אותם בזמן הריון והנקה ללא אישור הרופא המטפל. הם גם אסורים על המשתמשים בתרופות שונות ללא התייעצות מוקדמת עם הרופא, ובעיקר אסורים לאנשים שמשתמשים בקומדין לדילול דם.

  • רועי

    שלום חיים,
    היתי בהרצאה שלך והיה מעניין מאד ומעורר השראה.
    רציתי לשאול מה ידוע לך על המוצר ג’וס פלוס (ג’וס פלאס)?
    האם אתה ממליץ להשתמש בו?
    תודה ושנה טובה

    • פרופ' חיים גמליאל

      ג’וס פלאס (Juice Plus) זוהי חברה שמוכרת סדרת מוצרים בשיטת הפירמידה וכמו כל המוצרים מן הסוג הזה יש סביבם הרבה סיפורי נפלאות וסופרלטיבים והמחירים שלהם מוגזמים ביותר. די אם אזכיר שבאחת ההרצאות “התקילו” אותי מאזינים עם שאלה כזו וחרף כל הסבריי (ראו פירוט להלן), הם לא נרגעו. לכן, שלפתי את הטיעון החשוב והאמין ביותר: עבור כל מוצר של ג’וס פלאס יש מוצר מקביל שיש בו הרבה יותר מרכיבי בריאות והוא נמכר במחיר שהוא רק רבע מהמחיר שנדרשים לשלם כל החברים ברשת ג’וס פלאס !!! הצגתי על המסך תכשיר שהוא טוב פי כמה מהתכשיר המוביל של ג’וס פלאס שנקרא Complete (אבקת חלבון מסויה פלוס כמה רכיבים), אבל נמכר בשליש מהמחיר של ג’וס פלאס. כך גם הצגתי חלופות טובות בהרבה למוצרים שונים של ג’וס פלאס אבל במחירים נמוכים בעשרות אחוזים מהמחירים המנופחים של חברה זו. כל התכשירים המקבילים הינם איכותיים לא פחות מאלו של חברת ג’וס פלאס ולעיתים קרובות אף עולים עליהם מכל שאר הבחינות !!!
      יש המתלהבים מן העובדה שתכשיר כזה או אחר מכיל מספר רב של ירקות ופירות וכל אחד מהם תורם את נוגדי החמצון שלו וגם את חומרי הרפואה, הוויטמינים והמינרלים. חוץ מהעובדה שהוזכרה לעיל, שניתן לרכוש מוצרים מקבילים, טובים יותר במחיר זול בהרבה, אציין כי מהיכרות קרובה עם הנושא, כמומחה להרכבים ביוכימיים של תכשירים כאלו אני מאד מסתייג מסיבות רבות, אך בעיקר בגלל שעירוב יחד (בנוזל) של תמציות / מיצים מהרבה מקורות גורם בין היתר ליצירת מולקולות ותרכובות חדשות מחיבור בין החומרים השונים, חלקם בעלי איפיונים רעילים, אשר עלולים, לאורך זמן, לפגוע בכבד ובכליות ואף ליצור קומפלקסים אימוניים מאד מאד מסוכנים.
      אם נוסיף לכך את המחיר המפולפל הנגבה עבור תכשירים כאלו ואם נזכור שתכשירים כאלו אינם באמת התרופה לכל התחלואים, נגיע מהר מאד למסקנה שכדאי להפסיק להיות פריאר של עוד משווקים מפולפלים העושים כסף מהתמימות של אנשים…

  • גונן

    אני נוהג לגרד סלק אדום טרי לסלט – האם אני מפסיד ועדיף לבשלו קודם (כמו עגבניה לדוגמה בא הליקופן זמין יותר לאחר בישול ) ?

    • פרופ' חיים גמליאל

      נכון מאד. עדיף לבשל סלק לפני שמגרדים אותו על סלט. טוב יותר מלבשל זה לאדות את הסלק (סיר עם מים שמעליו יושבת מסננת ובה שוכן אחר כבוד הסלק). מחממים את המים והסלק מתבשל מהאדים ושומר בתוכו את כל חומרי הרפואה. זאת בניגוד לבישול במים אשר גורם לכך שחומרי רפואה רבים דולפים מהסלק אל המים (ולכן כל כך בריא לשתות את מי הבישול של הסלק).

  • אופיר מנור

    שלום פרופ.,

    מה דעתך
    על תמציות צמחיות כמו Tannenblut או קינדרויטל המכילות ברזל וויטמינים מרכזי פירות וצמחים?

    • פרופ' חיים גמליאל

      מדובר בתכשירים טובים לאנשים מסויימים – ובתנאי שיינתנו ע”י איש מקצוע ובפיקוחו.