כרום וביוטין – עוד הוכחה ליעילותם בטיפול בסוכרת
ככל שחולף הזמן, מתרבים הדיווחים של מחקרים מדעיים אמינים הקובעים כי מתן השלמות תזונה כמו כרום וביוטין לחולי סוכרת מביא לשיפור ניכר ברמות הסוכר ושומני הדם שלהם. מחקרים אלה מאשרים שוב ושוב שהשלמות התזונה האלה צריכות להיות חלק בלתי נפרד מן הטיפול הניתן כיום לחולי סוכרת.
במסגרת הכינוס השנתי ה- 65 של האגודה האמריקאית לסוכרת (ADA), דיווחו חוקרים על תוצאות מחקרם בו נתנו לחולי סוכרת מסוג 2 השלמות תזונה והשיגו תוצאות טובות בשיפור האיזון של סוכר הדם ושומני הדם. מדובר במחקר פרוספקטיבי (בוחן תוצאות עתידיות) בדרגת אמינות גבוהה ביותר: הוא נערך במקביל במספר מרכזים רפואיים, עקב אחר 368 מטופלים במשך 90 יום, הטיפול ניתן בסמיות כפולה (גם הנבדקים וגם הבודקים לא ידעו מה ניתן), בצורה אקראית עם ביקורת אינבו (פלצבו=placebo – תכשיר דמה שאין בו פעילות רפואית) וניתוח סטטיסטי מדוייק ביותר. המינון היומי של השלמות התזונה כלל: 600 מיקרוגרם של כרום פיקולינט בתוספת 2 מ"ג של ביוטין (ויטמין B8), ללא כל שינוי בהנחיות לתזונה ולהמשך לקיחת התרופות שהיו למטופלים לפני כן.
תוצאות המחקר היו מרשימות ביותר: ירידה משמעותית בהמוגלובין A1C = סמן מובהק של דרגת החומרה של הסוכרת. נצפתה גם ירידה משמעותית בסוכר הדם, בכולסטרול הכללי ובכולסטרול הרע (LDL), עם עליה תלולה בכולסטרול הטוב (HDL). החוקרים אף מדגישים כי תוצאות מחקרם מאשרות פעם נוספת כי השלמות התזונה כרום וביוטין חייבות להיות חלק מרכזי בטיפול בחולי סוכרת. יתרה מזאת, הם מדגישים כי הטיפול יכול להיות יעיל הרבה יותר אם יינתן לאנשים בשלבים המוקדמים של מחלת הסוכרת.
מחקר נוסף שהוצג באותו כנס של ה- ADA מוכיח כי כרום פיקולינט יעיל גם במניעת ההשמנה אצל חולי סוכרת ובעיקר כאשר ההשמנה נגרמת כתופעת לוואי של התרופות הרבות שהם מקבלים. גם המחקר הזה מוכיח שוב שהנבדקים הראו שיפור משמעותי ברמת הסוכר בדם ואיזון טוב יותר של שומני הדם לאחר השימוש הרצוף בכרום פיקולינט. מחקר אחר מוכיח כי ויטמין D חשוב גם הוא לאיזון רמת הסוכר אצל כל אדם ובעיקר אצל אלה המגלים עליה הדרגתית לא רצויה ברמת הסוכר בדמם.
המלצות אלה טופחות על פניהם של כל ה"מומחים" (רופאים, תזונאים וראשי רשויות הבריאות) הטוענים כי אין צורך "בתוספי מזון" מאחר ואת כולם ניתן לקבל בכמות נאותה מן המזון. מספיק שאדם יעיין בטבלת המזונות של משרד החקלאות האמריקאי (מופיע ברשימת הקישורים המומלצים באתר) ויווכח כי את הכמויות הרצויות באמת של כרום וביוטין אי אפשר לעולם לקבל מן המזונות אלא אם כן אדם הופך לבלנדר הטוחן מדי יום עשרות קילוגרמים של מזון. לכן, אם אתם נתקלים ב"מומחה" (רופא, תזונאי, מטפל) הקובע בביטחון עצמי רב שאין כל צורך ב"תוספי תזונה" (עצם השימוש במונח זה הינו פסול…) בגלל שאנו מקבלים את כל הויטמינים והמינרלים הדרושים לנו מן המזון בלבד, מחקו אותו מרשימת המומחים איתם תתייעצו, זאת משום שקביעה שכזו מעידה כאלף עדים ש"מומחה" זה לא ביקר בספריה רפואית (אינטרנטית או אחרת) כבר למעלה מ- 10 שנים והוא לכן ראוי לתואר "בור ועם ארץ בתחום השלמות התזונה".
לתלמידי בקורסים השונים אין במחקרים האלה כל חידוש. מזה למעלה מ- 7 שנים אני מלמד כי מחלת הסוכרת איננה מחלה אמיתית אלא היא הזנחה פושעת של רשויות הבריאות בטיפול במחלה האמיתית הקרויה "תנגודת לאינסולין". במקום להמליץ על לקיחה מסודרת של השלמות תזונה החיוניות ביותר לאיזון הסוכר ושומני הדם הם מקשקשים כל הזמן שהרזיה ודיאטות רעב יעזרו. התוצאה הבלתי נמנעת היא – המשך היתדרדרות המצב עד לסוכרת ממש ולא באשמת המטופל העושה מאמצים כבירים לרזות ולחיות בסגפנות קיצונית.
המלצתי, כמו מיטב המדענים בעולם, שכל אחד מאיתנו יקח מולטי ויטמין עדכני המכיל ריכוז מוגבר של ויטמיני B (כולל ביוטין) וגם כרום כדי למנוע התפתחות של התנגודת לאינסולין, שהיא המגיפה האמיתית של ימינו. אנשים המגלים סימנים ראשונים של תנגודת לאינסולין (עליה הדרגתית בסוכר הדם ובשומני הדם הרעים, ירידה בכולסטרול הטוב, השמנת יתר ועוד) חייבים לקחת, בהתייעצות עם הרופא המטפל (כן, זה החוק, גם אם הוא בור ועם ארץ בנושא השלמות תזונה…), תוספת יומית של 200 מיקרוגרם כרום עם 1 מיליגרם ביוטין, לפני הארוחה. אם התסמינים של תנגודת לאינסולין הינם חמורים יותר – יש לשקול הכפלת המינון הנ"ל. אולם, במקרים של סוכרת ממש, ההמלצה היא לשלש את המינון – בדיוק כפי שמאשרים מחקרים מדעיים רבים. אין להתחמק מן השאלה כמה עוד חולי סוכרת יסבלו חיי צער וייסורים עד שרופאיהם יחזרו לספריה כדי ללמוד את מה שאנו יודעים כבר למעלה מ- 10 שנים – בלי השלמות תזונה מתאימות אין אפשרות לטפל בחולי סוכרת כראוי.
© פרופ' חיים גמליאל
שלום פרופ' נכבד ,
כמי שקורא ומיישם את כל ההמלצות שלך המאלפות והמחכימות , מבקש לדעת אם יש לך המלצות
לחולי סכרת סוג1 – מבוגרים .
אודה לתשובתך
בברכת חתימה טובה
שלום וברכה,
ישנן המלצות שונות לחולי סוכרת סוג 1 גם במבוגרים, בעיקר כיצד לשפר את התגובה של האינסולין המוזרק וכיצד להימנע מנזקים מצטברים של הסוכרת בעיניים, בכליות ובקצות האיברים. מטפל מוסמך יצטרך ללמוד את התיק הרפואי של המטופל ובהתאם לכך לבנות לו מערך של משלימי (תוספי) תזונה המותאמים למצבו. אינני מטפל אלא רק חוקר ומרצה. אפשר לפנות למחלקות ההדרכה של חברות כמו סולגאר, סופהרב, אלטמן, עדן טבע והן ייתנו המלצות מותאמות למטופל.
שנה טובה וגמר חתימה טובה לכולנו
לפרופסור המאוד מוערך! שתי הערות : האחת – אתה מדבר על לקיחת כרום לפני הארוחה בשעה שהוראות היצרן הן תוך כדי ארוחה , שנית -מה מידת ההתמדה של נטילת הגלולה: האם חולה תנגודת אינסולין אמור לקחת 600 מיקרוגרם כל ימי חייו ? או שאם התחיל לקחת למשך ,נאמר חצי שנה , יוכל בהמשך להסתפק בנטילת הגלולה לסירוגין , בהפסקות, תוך ירידה גם של המינון ,נאמר ל-200 , מה שנקרא "שימור" ולא יותר מזה.
כפי שהערתי לגבי שאלות אחרות שלך – מדור התגובות לא נועד לשאלות מורכבות ומסובכות כל כך.
לשם כך ישנם קורסים מסודרים. איתך הסליחה.
שלום פרופ', לבעלי רמת סוכר שנעה סביב ה-160, איני יודעת לשייך מהי הרמה שאתה מדבר עליה כתנגודת חמורה או בינונית, לצורך לקיחת הכרום והביוטין. אשמח אם תבהיר.
שאלה נוספת – האם ידוע לך איזה רשת מרכולים מייבאת את שמן הדקלים? חיפשתי במגה, בחצי חינם, ביינות ביתן ולא מצאתי.
תודה
רחל
א. המדור לא נועד לייעוץ קליני ולכן נצטרך לצמצם את השאלה לחלק התזונתי.
ב. מומחים ממליצים לקחת את הכרום (200 מיקרוגרם) והביוטין (800 מיקרוגרם) בין פעם אחת לשלוש פעמים ביום. אם בודקים ומגלים שאין שיפור ברמות הסוכר, לוקחים יותר מפעם אחת ליום, בהתאם לתוצאות. חשוב מאד לקבל הנחיות ממי שמומחה לנושא ואשר ביכולתו לנהל מעקב קבוע.
ג. לגבי הזמינות של שמן הדקלים אני ממליץ להתקשר ליבואן (טעמן) ולשאול איזה מרכולים משווקים את השמן. ניתן גם לציין בפניהם שמות של מרכולים בסביבתכם כדי שיספקו גם להם.
תודה פרופ' על התשובה המפורטת. חג שמח וכשר.
רחל יקיר
במחשבה נוספת, אשמח לקבל את הקישור למחקר בנושא הכרום והביוטין. בכוונתי ללת אותו לרופא המטפל. שוב תודה.
להלן הקישור למאמר המלא:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1559-4564.2007.06366.x/epdf
חג שמח ומבורך בכל
בבריאות טובה ואיתנה תמיד
שלום,
האם ההמלצה שלך לצריכה מוגברת של כרום מתאימה למוצר כרום פיקולינט שמשווק ע"י חברות המולטיויטמינים?
תודה הדס
כן בהחלט. במקרים יותר קיצוניים של חוסר איזון סוכר אפשר לקחת תכשירים שמשלבים כרום עם חילבה, או עם גימנמה – שאלי בבתי טבע.
שלום וברכה לפרופ' גמליאל
מה דעתך על תכשיר DBGUARD המשווק בארץ המשלב צמחים שונים עם כרום וביוטין (אמנם לא בכמות שמוזכרת כאן) עבור סוכרת סוג 2?
תודה!
יוסי
לדעתי התכשיר DBGuard הינו דוגמא לתכשיר לא מומלץ. הוא מכיל 8 צמחי מרפא / תבלינים שונים במינון כולל של 500 מ"ג לקפסולה ועוד מינונים נמוכים מדי של כרום (50 מיקרוגרם) וביוטין (200 מק"ג). המספר הרב מדי של תמציות צמחים עלול ליצור עומס על הכליות והצטברות בכבד בשימוש לאורך זמן ואילו הריכוז הנמוך של הכרום אינו מתקרב למינון המינימלי שתואר בספרות כיעיל. אם נביא בחשבון גם את העלות הגבוהה מאד של התכשיר, ברור שמדובר בתכשיר שאי אפשר להמליץ עליו.
רוב שלומות וחג שמח לך פרופ' גמליאל,
עוקב בעניין והתפעלות אחר המלצותיך. בנושא הכרום והביוטין "התבלבלו"לי קצת הנתונים :
במחקר עצמו מדובר על 600 מק"ג כרום ו-2 מ"ג (2000 מק"ג) ביוטין .
המלצתך בפתיח (במקרים קשים) היא על 600 מק"ג ו-3 מ"ג בהתאמה.
בתשובה לרחל יקיר הכמות של הביוטין יורדת ל- 800 *3 מק"ג.
אנא האר את עיני
תודה
גיל
(אגב בכל המולטיויטמינים שראיתי הכמות היומית המומלצת היא 100 מק"ג בלבד?)
פשוט, המינון למנה אחת של כרום הוא 200 מק"ג, לשלוש מנות ביום 600 מ"ג, תלוי במצב הסוכר בדם.
המינון למנה אחת של ביוטין הוא כ- 800 מק"ג (כך הוא נמכר לעיתים קרובות), ולשלוש מנות ביום 2,400 מק"ג.
במולטיויטמינים המינון של הכרום הוא מינימלי, תוך ידיעה שמי שצריך יותר יוסיף כנ"ל.