דבש הכל דבש…

רבות ונצורות נכתב על נפלאות הדבש, אבל בכל פעם שמנסים למצוא תמיכה מדעית לסופרלטיבים שנקשרו לדבש, מוצאים ש”הבור ריק, אין בו מים”, אבל יש בו נחשים ועקרבים או בלשון המדע – יותר דברים שליליים מאשר חיוביים כאשר מודדים בכלים מדעיים ביוכימיים בלתי מוטים.  אז הנה העובדות המדעיות, הביוכימיות בעיקר, חלקן בהסתמך על הנתונים של מסד הנתונים של משרד החקלאות האמריקאי ה-USDA, המתעדכנים בקביעות ומהווים האוטוריטה הבסיסית ביותר למידע על כל המזונות שלנו ועל הרכיבים שלהם.

 מרכיבי הדבש:

  • על פי נתוני ה- USDA דבש מכיל רק כמויות זניחות של ויטמינים ומינרלים, ולא כמויות משמעותיות כפי שנטען במקורות לא-מדעיים רבים במרשתת.
  • 100 גרם דבש (כמות עצומה לאכילה לכל הדעות) מכילה רק כמויות מזעריות של ויטמינים, מינרלים או רכיבים תזונתיים בריאים, כפי שניטען במאמרים פובליציסטיים במרשתת.
  • המרכיבים העיקריים בדבש הם: מעל 80% פחמימות, בעיקר החד-סוכרים פרוקטוז וגלוקוז.
  • הסוכרים בדבש אינם בעלי ייחוד רפואי אלא סוכרים פשוטים ורעים לסובלים מתנגודת לאינסולין, סוכרת, השמנה ועוד.
  • הדבש אמנם מכיל נוגדי חמצון ותרכובות אנטי דלקתיות, אבל בריכוז מאד נמוך וכמעט חסר משמעות קלינית.

האם יש לדבש  יתרונות בריאותיים?

  • לטענת המצדדים בדבש הוא מהווה ממתיק טבעי טוב יותר בהשוואה לסוכר השולחני המעובד. במציאות – אין בין שני סוגים אלה הבדלים מהותיים.
  • טוענים שיש לדבש אינדקס גליקמי נמוך יותר בהשוואה לסוכר מזוקק. לא מדוייק.
  • עדויות מסוימות מצביעות על תכונות אנטי-בקטריאליות ופוטנציאל ריפוי פצעים בעת שימוש חיצוני.

האם יש לדבש חסרונות ?

  • למרות מקורותיו הטבעיים, הדבש עדיין עשיר בקלוריות ובסוכרים, בעיקר פרוקטוז וגלוקוז.
  • צריכה מופרזת של מזונות עשירים בפרוקטוז כמו דבש נקשרה בשנים האחרונות לסיכון מוגבר להתפתחות תנגודת לאינסולין וסיבוכיה, טרום סוכרת, השמנה ועוד ולמחלת כבד שומני לא אלכוהולי NAFLD.
  • תכולת החומרים בעלי הפעילות הרפואית בדבש נמוכה בצורה קיצונית בהשוואה לערכו הסוכרי הקלורי הגבוה מאד.

 תופעות לוואי בצריכה גבוהה של דבש:

  • דבש בדרך כלל נסבל היטב, אבל הוא עלול לגרום לבעיות עיכול כמו נפיחות או שלשולים אצל אנשים מסוימים, במיוחד כאשר הוא נצרך בכמויות גדולות.
  • אנשים עם תנגודת לאינסולין, טרום סוכרת, סוכרת או אי סבילות לפרוקטוז צריכים לצרוך דבש במתינות בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבו.
  • דבש לא מפוסטר מהווה סיכון לזיהום מחיידק הבוטולינום אצל תינוקות מתחת לגיל שנה.

בקרב רבים בקהל הרחב, יש כאלה שנוטים לאמץ בנקל אגדות ומיתוסים סביב מזונות שמקבלים את התואר ‘סופרפוד’ – ‘מזון על’, למרות שהמחקר המדעי המבוקר קובע שאין כל אמת בכל אותם סופרלטיבים שנקשרים למזונות כאלה.  גם בנושא הדבש, ישנה נטייה כזאת בעיקר בגלל המאמרים הלא-מדעיים והספרים שנכתבו סביבו וסביב הנפלאות שהוא מחולל בגופנו – למרות שהמחקר המדעי פוסק אחרת לחלוטין.

כמו בכל מוצר מזון אכיל, כך גם לגבי הדבש, המתינות היא כלל הזהב, ממש כפי שאמרו חכמים:  “דבש מצאת, אכול דייך פן תשבע והקאתו” (מסכת חגיגה, יד ב).  לטבול פיסת תפוח עץ במעט דבש – בהחלט אפשרי, כדי להוסיף מתיקות בראש השנה הבעל”ט, אבל לא כדי לטעון שהדבש מוסיף בריאות לתפוח העץ עתיר הבריאות כשלעצמו…

שנה טובה ומבורכת בכל !

© פרופ’ חיים גמליאל

4 comments

  • אופיר מנור

    ומה לגביי מזון מלכות , האם יש סוגים מומלצים וכאלו שלא?
    תודה.

    • פרופ' חיים גמליאל

      מזון מלכות הוכר בעבר “כמזון על” אבל בימינו, עם כל ההתקדמות המדעית, ברור שזהו מוצר נחות בהרבה ממוצרים מקבילים הקיימים כיום כולל משלימי (תוספי) תזונה טבעיים ועדכניים ותכשירי חלבון טבעיים ומרוכזים. בעבר נקשרו למזון זה מאות פעילויות רפואיות וכל דיכפין הוסיף ומוסיף עוד עשרות פעילויות רפואיות למוצר זה ובכך מעלה עוד ועוד את מחירו בשוק. חשבון פשוט מראה שאולי למלכת הדבורים ששוקלת גרם וחצי זה יכול להתאים, אבל לאדם ששוקל פי אלף ממנה אין המזון הזה מספיק והגיע הזמן להפסיק את כל מחול השדים השרלטני סביב מוצר זה. מכיוון שכך, גם אלו שמתירים לאכול אותו למרות שהוא לא כשר, בשל תכונות “בריאות” שלו, טועים ומטעים מאחר ואין בו תכונות בריאות שאי אפשר להשיג במקורות כשרים וטובים יותר.

    • אתי אלמוג

      מה הסיבה לעודף סידן בדם ובשתן? מה ניתן לעשות על מנת לאזן את זה?

      • פרופ' חיים גמליאל

        הנושא סבוך ומורכב מאד ולצערי לא ניתן להקיף את הנושא בפורום הנוכחי.