דבש הכל דבש…

האם יש לדבש ערך תזונתי ורפואי מיוחד?

בראש השנה אנו נוהגים לטבול תפוח בדבש. אכן הדבש מתוק וממתיק, ויש הסבורים שעדיף להשתמש בדבש במקום סוכר, או להחליף את הריבה בסופגניה בדבש, אך עלינו לזכור כמה עובדות מדעיות על הדבש:

דבש הוא מזון טבעי נעים וטעים, עשיר במיוחד בסוכרים, בצורת תערובת של סוכר ענבים (גלוקוזה) וסוכר פירות (פרוקטוזה), עם כמויות אפסיות של ויטמינים ומינרלים. למרות הכתבות "המדעיות" לרוב הפזורות באתרי אינטרנט שונים, לא נמצא בדבש כל חומר ביולוגי פעיל העשוי להקנות לו תכונות רפואיות מיוחדות.

יתרה מזאת, ישנם יצרנים הטוענים כי גידלו את הדבורים בסביבת פרחים של צמחי מרפא, ומשווקים מוצרי דבש האמורים להיות עשירים בחומרי המרפא של צמחים אלה. בדיקות ביוכימיות מגלות שצנצנת שלמה של דבש כזה מכילה פחות חומרי רפואה בהשוואה לתכולת חומרי הרפואה שנמצאת בגרמים בודדים של צמחי המרפא האמורים.

הדבש מכיל כ- 80% סוכר, נעכל בקלות, ו-100 ג' מספקים כ-320 קלוריות. הוא מקור מהיר של אספקת סוכר, אך אין הוא מומלץ כמקור לאנרגיה הדרושה לפעילות גופנית.

לחולי סוכרת מומלץ להימנע משימוש בדבש או לצרוך אותו בצורה מאד מבוקרת.

© פרופ' חיים גמליאל

4 comments

  • אופיר מנור

    ומה לגביי מזון מלכות , האם יש סוגים מומלצים וכאלו שלא?
    תודה.

    • פרופ' חיים גמליאל

      מזון מלכות הוכר בעבר "כמזון על" אבל בימינו, עם כל ההתקדמות המדעית, ברור שזהו מוצר נחות בהרבה ממוצרים מקבילים הקיימים כיום כולל משלימי (תוספי) תזונה טבעיים ועדכניים ותכשירי חלבון טבעיים ומרוכזים. בעבר נקשרו למזון זה מאות פעילויות רפואיות וכל דיכפין הוסיף ומוסיף עוד עשרות פעילויות רפואיות למוצר זה ובכך מעלה עוד ועוד את מחירו בשוק. חשבון פשוט מראה שאולי למלכת הדבורים ששוקלת גרם וחצי זה יכול להתאים, אבל לאדם ששוקל פי אלף ממנה אין המזון הזה מספיק והגיע הזמן להפסיק את כל מחול השדים השרלטני סביב מוצר זה. מכיוון שכך, גם אלו שמתירים לאכול אותו למרות שהוא לא כשר, בשל תכונות "בריאות" שלו, טועים ומטעים מאחר ואין בו תכונות בריאות שאי אפשר להשיג במקורות כשרים וטובים יותר.

    • אתי אלמוג

      מה הסיבה לעודף סידן בדם ובשתן? מה ניתן לעשות על מנת לאזן את זה?

      • פרופ' חיים גמליאל

        הנושא סבוך ומורכב מאד ולצערי לא ניתן להקיף את הנושא בפורום הנוכחי.