גזר
האם אכילת גזר או מיץ גזר מספקת את כל הצריכה בויטמין A (רטינול)?
גזר, כמו ירקות אחרים (דלעת, תפוחי אדמה מתוקים והרבה ירקות ירוקים וצהובים), עשיר בקרוטנואידים, רכיבים נוגדי חמצון ובעלי פעילויות רפואיות רבות. אחד מהקרוטנואידים הידועים ביותר הינו בטא-קרוטן אשר קרוי גם פרו-ויטמין A בשל יכולתו להפוך לויטמין A (רטינול). כאשר בטא-קרוטן מומס בשמן (סלטים של ירקות המתובלים בשמן או תבשילים עם שמן) הוא נספג טוב יותר לתוך כלי הדם (דרך דפנות המעי הדק) והופך בכבד לויטמין A. ב- 100 גרם גזר יש כ- 7,450 מיקרוגרם (מק”ג) בטא-קרוטן או כ- 90 מק”ג רטינול, ואילו המיץ (100 ג’) מכיל רק 2,483 מק”ג קרוטן או כ-300 מק”ג רטינול. הצריכה היומית המומלצת של ויטמין A היא 1,200 מק”ג.
שלום רב,
האם מיץ סלק שווה ערך למיץ גזר בנושא הזה ?
בברכה
מוטי
השאלה לא מובנת – על איזה ‘נושא’ מדובר?
מיץ סלק מכיל רכיבים רבים (פרואתוציאנינים) שהם שונים מאלו של הגזר (קרוטנואידים).
מבחינת הסוכר – מיץ גזר מכיל בדרך כלל הרבה יותר סוכר מאשר מיץ סלק.
שאלתי הייתה מבחינת הנושאים הבאים :
1. תכולת ויטמין A / בטא קרוטן.
2. ספיגה בנוכחות שמנים.
אגב, מחקרים עדכניים מוכיחים כי גם גזר מסווג כבעל תכולת חומצה אוקסאלית כסלק.
בברכה
מוטי
1. תכולת ויטמין A / בטא קרוטן – במאה גרם גזר מעל 16,000 יחידות בינלאומיות (זו אינה טעות) של בטא קרוטן. בסלק פחות מ- 50 יחידות בינלאומיות.
2. לכן, אין צורך בנוכחות שומנים לספיגת רכיבי (מיץ) הסלק.
3. אכן, גזר גם כן מסווג כמכיל ריכוז גבוה של חומצה אוקסלית.
תודה , מה לגבי דלורית מהבחינה הנ”ל, האם היא שוות ערך לדלעת ?
בהחלט כן.
שלום.
האם יהיה נכון להוסיף שמן זית למיץ גזר?
אם כן כמה?
תודה רבה.
אכן, יש המלצה כזאת, בעיקר כדי להגביר את הספיגה של הבטה קרוטן שבמיץ הגזר. מבחינה מעשית, עדיף לאכול גזר מאודה שאז קליטת הבטה קרוטן שבו היא המקסימלית. מיץ גזר מכיל מעט בטה קרוטן והמון סוכר. לכן, בעקרון הוא לא מומלץ לצריכה קבועה או לצריכה מטעמי בריאות. השמן שמוסיפים למיץ גזר צף וכלל לא מתערבב עם המיץ, כך שגם אם צרכנו את השמן בנפרד מהמיץ תהיה לו השפעה דומה. לגבי הכמות – לא יותר מכפית שמן זית לכוס מיץ.