ברזל
מה הם המזונות ממקור צמחי העשירים ביותר בברזל?
המזונות ממקור צמחי העשירים ביותר בברזל הם (מ”ג ב-100 גרם מזון זמין):
אצות ים (44), חילבה (22 מ”ג), נבטי חיטה (18.1), שמרי בירה (18.0), טופו – סויה דמוית בשר (16.5), שמרי מזון (15.0),
השאר לפי סדר אלף-בית:
אפונה (5.1 מ”ג), אגוזים (2.5), בוטנים (2.5), בורגול (3.5), גזר (1), דבש (0.9), גרעיני דלעת (8), חומוס (2.5), גרעיני חמניות (7), חסה (3), טחינה (8.5), לחם כהה (2.5), משמש יבש (5.3), סובין (3.5), סויה (8.5), סוכר חום (3.5), ספירולינה (7.0), עדשים (3.5), פול מצרי (7.0), פטרוזיליה (6.2), צימוקים (2.5), שזיפים מיובשים (3.5), שעועית לבנה (7.0), שקדים (4.5), תאנים יבשות (4.0), תרד (3.5).
© פרופ’ חיים גמליאל
שלום רב
הבת שלי בת 17 והברזל שלה נמוך מאוד/24
כמו כן גם חומצה פולית.
האם כדאי לתת לה כדורים או תזונה נבונה.
ואיזה מזונות להתמקד?
תודה
מראש
תחילה חשוב לברר מה רמת הברזל במחסני הברזל בגוף, פריטין, וגם בהמוגלובין. אם גם שם יש מחסור בברזל אז באמת יש צורך בתוספת של ברזל. לא ניתן להשלים ביעילות מחסורים קשים של ברזל רק על סמך תזונה, כי הקליטה של ברזל מכל מזון הינה מוגבלת מאד. מומלץ להשלים במהירות את רמות הברזל ע”י תכשירי “ברזל עדין” אשר בהם הספיגה היא פי שלושה יותר טובה מאשר בתכשירי ברזל רגילים. יחד עם זאת, חשוב מאד לשלב מתן של ויטמין C כדי ליעל עוד יותר את ספיגת הברזל. תכשיר כמו “ברזל קומפלקס” מכיל גם ברזל עדין וגם ויטמין C ויכול להוות התכשיר המועדף להעלאה מהירה של הברזל גם במחסני הברזל וגם בהמוגלובין.