איזה מצות נעדיף בפסח?
נשאלתי: “איזה סוג של מצות עדיף לאכול בפסח? האם מצות מקמח כוסמין עדיפות על פני מצות מקמח חיטה? האם מצות מקמח שיבולת שועל עדיפות? ידוע שבדגן שבולת שועל אין גלוטן, ויש בעיה הלכתית עם זה. האם יוצאים ידי חובה במצות כאלו שאין בהן גלוטן? – נודה לתשובתך”.
תשובתי בקצרה: אני ממליץ לצרוך מצות רגילות לפסח ולא לחפש אחר קמחים אחרים מהסיבות הבאות:
א. קמח כוסמין איננו בריא יותר מקמח חיטה, כמו שאמרו חכמים והרמב”ם: “כוסמין מין חיטין”. ואכן, קמח כוסמין כמו קמח חיטה מכיל כמות גבוהה של עמילן.
ב. אכן, קמח שיבולת שועל במקור הינו ללא גלוטן ומסמנים אותו כמכיל גלוטן רק בגלל שהוא מעובד במקומות שבהם מעבדים קמחים מכילי גלוטן !!!
ג. לא ברור מדוע קמח מדגן שאינו מכיל גלוטן הינו בעייתי מבחינת יציאת ידי חובת מצה, שהרי נאמר במשנה:
משנה. “אלו דברים שאדם יוצא בהן ידי חובתו בפסח: בחטים, בשעורים, בכוסמין, ובשיפון, ובשיבולת שועל”.
גמרא. “תנא: כוסמין מין חיטין, שיבולת שועל ושיפון – מין שעורין”.
תלמוד בבלי מסכת פסחים דף לה עמוד א
ד. קמח שיבולת שועל אכן בריא יותר אבל אינני ממליץ עליו מאחר והיצרנים דורשים מחירים מטורפים ממש: חבילה של 500 גר’ עולה 60 עד 80 ש”ח !!! אם נשווה זאת למחיר של המצות הרגילות (אשר הן אמנם מסובסדות) הרי שעבור חבילה של 2.5 ק”ג מצות נשלם בקמח שיבולת שועל 300 עד 400 ש”ח במקום 30 ש”ח לחבילת מצה רגילה!!! אותם שיקולים נכונים גם לגבי מצות מקמח שיפון!!!
ה. למרות הקביעה המדעית שקמח שיבולת שועל אינו משבש את רמות הסוכר כמו קמח חיטה, יש לזכור שמאכל של 3 מצות כאלו בארוחה כן ישבש את רמות הסוכר בדם, כי גם אם יש בקמח זה פחות עמילן, הרי שהמעט שבו יעלה את רמות הסוכר בדם וישבש את האיזון של סוכר ואינסולין בדם. יחד עם זאת, פחמימות מורכבות כדוגמת הבטא גלוקן של שיבולת השועל – אם צורכים מהן כמות גדולה, בפרק זמן קצר, גם הן מעלות את רמת הסוכר בדם.
ו. מצות מקמח חיטה רגיל (לקמח מלא אין יתרון משמעותי, כפי שמוסבר בקורסים השונים וגם בסדנאות השונות ברחבי הארץ) – אפשר להשתדל לאכול אותן תמיד עם הרבה ירקות (חיים או מבושלים – מטבוחה, סלט טורקי, שקשוקה עם הרבה ירקות ועוד) ובכך להפחית בצורה משמעותית את המספר של מצות שנצרכות בכל ארוחה.
ז. במקרה קיצוני של נטיה לסוכרת, אפשר לקחת תכשיר שמונע העלאת רמת הסוכר בדם לפני הארוחה. מדובר בתכשירים שפעולתם טבעית לחלוטין ומסייעת למנגנון הטבעי של איזון הסוכר בדם. לדוגמה: “חילבה + כרום” של חברת אלטמן. נוטלים קפסולה אחת 20 דקות לפני הארוחה (ועדיין יש להשתדל שלא להגזים בכמות הנצרכת של מצות).
ח. וחוץ מזה – הרי זהו חג החירות – אפשר בחג זה לתת מעט “חירות” בנושא סוג המצות, כדי ששמחת הנפש תהיה שלימה בחג הזה (כמובן ללא הגזמה בחירות…).
בברכת חג שמח וכשר בבריאות טובה ואיתנה תמיד
© פרופ’ חיים גמליאל
האם מצה שמורה נחשבת כמצה מקמח מלא?
ואיך אפשר לצאת חובת מצוות ארבע כוסות לסוכרתיים / לחולי קנדידה
מצה שמורה נעשית מקמח חיטה לבן וגם מקמח מלא. צריך לברר עם היצרן.
יש לשאול רב לגבי חובת מצוות ארבע כוסות לסוכרתיים ו/או לחולי קנדידה.
אתה כותב שלקמח מלא אין יתרון על פני רגיל. האם אתה סבור שגם ללחם מחיטה מלאה אין מדד גליקמי עדיף על פני לחם לבן או שכוונתך רק בהקשר של מצות? ואם כך מה באמת ההבדל בין קמח חיטה מלא ללחם מחיטה מלאה? והאם יש יתרון ללחם משיפון מלא על פני לחם מחיטה מלאה?
כפי שציינתי בתגובה לשאלות רבות שלך – את כל התשובות לשאלותייך תוכל למצוא בקורסים שלי ושל אחרים. גם קריאה באינטרנט תספק תשובות לשאלותיך שדורשות כתיבת פרקים שלמים של הרצאות.
על מנת שלא להטעות את הציבור, לגבי שיבולת שועל יש ספק בזיהויה ולכן אין לאכול אותה כמצת מצווה
https://www.toraland.org.il/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%90%D7%A8%D7%A5-%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C/%D7%90%D7%A8%D7%A5-%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C-%D7%95%D7%A7%D7%93%D7%95%D7%A9%D7%AA%D7%94/%D7%A1%D7%A7%D7%99%D7%A8%D7%AA-%D7%A1%D7%A4%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%97%D7%9E%D7%A9%D7%AA-%D7%9E%D7%99%D7%A0%D7%99-%D7%93%D7%92%D7%9F/
תודה. אכן, הערה חשובה !!!