אומגה 6

מהי אומגה 6?

אומגה 6 הוא מונח לחומצות שומן רב-בלתי-רוויות, שבהן אחד הקשרים הכפולים הוא בפחמן השישי שבשרשרת הפחמנים שלהן. דוגמה לחומצה אומגה 6 היא החומצה הלינולאית – חומצת שומן חיונית, שהגוף אינו יכול לייצרה ויש לספקה על-ידי המזון. החומצה הלינולאית נמצאת כמעט בכל השמנים ממקור צמחי, במיוחד בשמן סויה (49%), שמן חמניות (70%), שמן שומשום (44%), אגוזים (65%) ושקדים (20%).

חומצה זו חיונית לבניית השומנים הזרחניים שבקרומי התאים, ליצירת החומצה האראכידונית שבהרכב הליציתין והקפלין וליצירת הפרוסטגלנדינים, להעברת הכולסטרול המחומצן וכן ליצירת כמה חומרים בעלי פעילות ביולוגית רבה. כשהחומצה הלינולאית חסרה, מתעכבים גידול הילדים והתפתחותם, מתהווים פצעים בעור והאדם נעשה רגיש לזיהום.

עם זאת, אין להגזים בצריכתה – נמצא שעודף של אומגה 6 מביא לירידה ברמת הליפופרוטאינים בעלי צפיפות גבוהה (HDL), המורידים את רמת הכולסטרול בדם, מביא לעליית הטריגליצרידים בדם, ליצירת אבני מרה ואף להתהוות גידולים סרטניים. אומגה 6 בעודף גורמת להחמרת אלרגיות, דלקות כרוניות ומחלות אוטו-אימוניות (כשהגוף תוקף את עצמו).

מאחר והיא מהווה חלק משמעותי בכל שומן (מן החי ומן הצומח), יש לוודא שצריכה יומית של כלל האומגה 6, או חומצה לינולאית, לא תעלה על 5% מהצריכה באנרגיה היומית (עד כפית שמן ליום). מסיבות אלו חשוב מאד להימנע ככל האפשר משימוש בשמנים צמחיים עתירי אומגה 6, אשר פורטו לעיל.

© פרופ' חיים גמליאל

 

4 comments

  • אליהו

    אני אוכל בכל יום שומשום וכן טחינה , האם המאמר מתייחס לאומגה 6 ,שנמצאת בשמן שומשום דווקא , או בזרעוני שומשום בכלל?

    • פרופ' חיים גמליאל

      המשך לאכול בכל יום שומשום וטחינה. ריכוז האומגה 6 בהם הוא נמוך (6-8 אחוזים בלבד). בשמן שומשום קיים ריכוז גבוה ומסוכן של אומגה 6, לעיתים מעל 50 אחוז.

  • איזה כמות של אגוזים ושקדים אני יכול לאכול ביום והאם ממרח שקדים שקדיה יכלל באותה כמות?

    • פרופ' חיים גמליאל

      בהערכה גסה מדובר על כמות שלא תעלה על 40 גרם ליום של כלל השקדים, אגוזים, גרעינים וכדומה. ההערכה הזו מתבססת על כמות השמנים שקולטים בדרך זו. ואכן, ממרח שקדים (ללא סוכר וללא תוספת שמנים) יכול להיכלל ברשימה זו וצריך לוודא שגם הכמות שלו נכללת בכמות של 40 גרם ליום.