הפיספוס הגדול של שיטת סימון המזונות

לדאבוננו, הוספת סימון שלילי על מוצרים עתירי שומן רווי, סוכר, מלח וסימון חיובי על מוצרים מקמח מלא, מנציחה את הטעויות של תזונת העבר ובמקום לקדם את הבריאות שלנו, היא תגרום לצרכנים, גדולים כקטנים, לעשות בחירות לא נכונות ובמקום מניעה של מחלות ניוויות היא דווקא תוביל לדהירה חמורה בתחלואה ובעיקר להגברת ההשמנה, הסוכרת והמחלות הניווניות מהסיבות שיפורטו להלן.

התוכנית החדשה שנכנסה לתוקף בתחילת השנה האזרחית, ינואר 2020, כוללת המלצות להעדיף את צריכת הקמח המלא ולסמן בסימונים שיפוטיים שליליים “תוויות אדומות” מוצרים עתירי מלח, שומן רווי וסוכר. תוכנית זו שגויה מיסודה והיא תחמיר את מגיפות ההשמנה והסוכרת ויחד עם זאת לא תועיל כלל למניעת מחלות ניווניות כמו מחלות לב וכלי דם, מחלות ניווניות של המוח וסרטן. המלצות הוועדה כפי שהן מיושמות בימים אלה עומדות בסתירה ברורה למסקנות המדע בימינו. להלן הבעיות העיקריות שיש לטפל בהן בתוכנית שגויה זו:

  1. עידוד המעבר לצריכת לחם מקמח מלא – זוהי טעות מאחר ואין כאן שינוי מהותי ומדובר עדיין בלחם עתיר עמילנים שלמרות היותו מקמח מלא הוא עשוי להחמיר יותר את מגיפות ההשמנה והסוכרת. השינוי שאני מציע בסוגי הלחם צריך להיות בכיוון אחר לחלוטין: החלפת דגן החיטה בדגנים כמו שעורה, שיבולת שועל ושיפון בעלי אינדקס גליקמי נמוך! שינוי כזה יביא להורדה משמעותית של מגיפות ההשמנה והסוכרת ואף יהווה נדבך חשוב במניעת מחלות ניווניות רבות אחרות.
  2. סימון שיפוטי שלילי של מזונות עתירי סוכר – שוב טעות יסודית המזניחה פן חשוב ביותר של נושא צמצום צריכת הסוכרים במזונות. חשוב לציין שמוצרים עתירי סוכר מוכרים וידועים לצרכים אבל מזונות עתירי עמילן (לחם חיטה, אורז, איטריות, תפוחי אדמה) פחות מזוהים כמסוכנים והציבור צריך ללמוד שגודש העמילן שבהם משבש מאד את רמות הסוכר בדם, למרות זאת מוצרים אלו לא יסומנו כעתירי סוכר וכך יימצאו את דרכם אל השולחן שלנו כמזונות “בריאים” בגלל שלא סומנו כשליליים.  מזונות כאלה ימשיכו להרוס כל סיכוי של הצלחת המגמה להפחית משמעותית את צריכת הסוכרים בתזונה שלנו. גם כאן נמשיך לראות את דהירת מגיפת ההשמנה והסוכרת דווקא בחסות הסימון של מוצרים עתירי סוכר ואי סימון מוצרים ‘אשמים’ באמת.
  3. סימון שיפוטי שלילי של מוצרים עתירי שומן רווי – זוהי טעות אשר תוריד מהתזונה הבריאה את אחד הרכיבים החשובים ביותר להזנת ושמירת שלושת המערכות החשובות בגופנו: מערכת העצבים, מערכת החיסון והמערכת ההורמונלית !!! בעקבות הנחייה שגויה זו, נראה עלייה תלולה במחלות ניווניות של מערכת העצבים (דמנציה, אלצהיימר, פרקינסון), במחלות ניווניות של מערכת החיסון (ירידה תלולה בעמידות החיסונית למחלות) וכן מחלות ניווניות של המערכת ההורמונלית (כולל הגברת חוסר האיזון ההורמונלי בצעירים ובמבוגרים, ירידה תלולה יותר בפיריון ועוד ועוד). התיקון המוצע על ידי, הוא לסמן את השמן “הרע” באמת בתזונתנו, הלא הוא השמן מסוג אומגה 6 אשר מחקרים קבעו שהוא גורם להחמרת אלרגיות, אסתמה, דלקות כרוניות, מחלות אוטואימוניות ועוד ועוד. סימון שמנים עתירי אומגה 6 (כמו שמן זרעי ענבים, שמן חמניות, שמן תירס, שמן סויה ועוד), יצביע בדיוק על הגורם השומני “הרע” בתזונה שלנו אשר הוא הוא הוא זה שצריך להזהיר מפניו. לא מדובר בשמני טרנס (‘שמנים מוקשים’) שהחרמתם הייתה והינה מוצדקת ביותר. מדובר במרכיב שומני נפוץ ביותר בעיקר במזונות המתועשים שלנו (ממרח חומוס, ממרח טחינה, מיונז ועוד ועוד) וכבר לפני עשרות שנים נקבע חד משמעית שהוא גורם לכל התסמונות שפורטו לעיל. החוקרים אשר גילו זאת זכו בפרס נובל על כך בשנת 1982!!!
  4. סימון שיפוטי שלילי של מזונות עתירי נתרן ומלח – שוב טעות יסודית אשר עלולה לפגוע קשות באנשים הסובלים ממחלות לב וכלי דם – זהו סימון שיוביל לתוצאות הפוכות מן המקווה. יש להשלים הנחייה זו ע”י הוספת הנחייה מקבילה וחשובה אשר תניב בדיוק את התוצאות הרצויות. השינוי שאנו מציעים הוא שכל יצרן יחוייב לרשום על המזונות שהוא מייצר את כמות האשלגן לצד כמות הנתרן.  סימון כזה יביא לסימון נכון יותר של המוצרים מכילי נתרן, יוביל לאיזון טוב יותר של לחץ הדם, של ההולכה העצבית ולמניעת עומסים על הכליות כמו גם מניעת בצקות קשות. מזונות עתירי נתרן ודלי אשלגן יסומנו אכן בסימון שלילי, אבל מזונות בהם יש יחס נכון בין אשלגן לנתרן כלל לא יסומנו גם אם רמת הנתרן בהם תהיה גבוהה יחסית.

כל השינויים המוצעים כאן הינם מחד גיסא מבוססי מדע מוצק ומאידך גיסא יכולים להוות הדרך הנכונה והטובה ביותר להסדרת התזונה הבריאה במאה ה- 21. כל עוד לא יבוצעו השינויים התכליתיים המוצעים כאן נמצא עצמנו מתדרדרים אל עבר פי פחת למרות כל הכוונות הטובות של המובילים את המהלכים האחרונים בתחום שיפור התזונה ואורח החיים ויפה שעה אחת קודם.

“כי מציון תצא תורה” – דווקא ישראל צריכה להוביל את המהלך הנכון לשיפור התזונה ואורח החיים הבריא ולהיות גם בנושא זה אור לעמים, כי בנפשנו הדבר.

© פרופ’ חיים גמליאל

15 comments

  • אורלי ריבקין

    פרופ’ גמליאל היקר,
    יישר כח- מכתבך כתוב לעילא ולעילא ואין ספק שכדאי, נכון וחשוב שהשר הרב ליצמן וחברי הועדה ייחשפו ויישמע ואת דבריך המלומדים בטרם תתקבל החלטה שעלולה להיות בכייה לדורות, כפי שעולה ממכתבך.
    במציאות של היום רק המדיה יכולה (אולי) לעזור ואשמח לקבל את אישורך להעביר את מכתבך בתפוצה בפייסבוק בקרב חברי/ מכריי וכן בדף של משרד הבריאות, משרד החינוך, בדף הפרטי של שר החינוך מר נפתלי בנט, יאיר לפיד, וכן כבוד רה”מ מר בנימין נתניהו.
    לא תזיק גם תפוצה באתרי חדשות כמו “הצינור” “אורלי וגיא” חדשות ערוץ 2 ו- 10″ ועוד ועוד… אני מאמינה שאם זה אכן יצבור תאוצה יהיה אפשר לשמוע את חוות דעתך החשובה כל כך…

    בהערכה רבה,
    אורלי ריבקין- צדיק

    • פרופ' חיים גמליאל

      אורלי יקרה,
      אכן את רשאית להפיץ את המאמר שלי לכל הגורמים שהזכרת. סטודנטים שלי ניסו את כוחם אך נתקלו באטימות ובחוסר עניין. שמח שאת ערה לנזק העצום שההנחיות החדשות עשויות לחולל בציבור ויפה שעה אחת קודם.
      יישר כוח וברכת הצלחה בכל, בבריאות טובה ואיתנה תמיד.

  • יונתן

    שלום פרופסור גמליאל!
    רציתי לשאול לגבי מה שאתה מציין רבות לגבי החמאה, שנמנית על השמנים הטובים ולא הרעים, בזכות (בין השאר) השומן רווי שיש בה.
    ראיתי לאחרונה ברשימת הערכים התזונתיים שהחמאה מכילה גם 3.3 אחוז שומן טרנס, יותר ממה שמכילה כיום המרגרינה? זה לא סיבה להתנזר ממנה?

    • פרופ' חיים גמליאל

      להיפך, שומן הטרנס הטבעי של החמאה שונה לחלוטין משומן הטרנס המלאכותי של המרגרינה. מדובר בשומן טרנס טבעי שמוכר למערכות האנזימים והוא אינו פוגם בתכונות הבריאות של החמאה. שומן הטרנס בחמאה מופיע ברובו כמרכיב ידוע שנקרא Conjugated Linoleic Acid – הידועה בתכונות הבריאות שלה, כולל מניעת סוכרת, השמנה, מניעת סרטן, ועוד ועוד.

  • פרופ' חיים גמליאל

    מדוע אין תגובה של השר

    • יונתן

      ייתכן שהשר הגיב,אבל הופיע לו “תגובתך ממתינה לאישור מנהל”, כמו שלי מופיע כבר חודשיים……….
      נראה שהאתר לא פעיל בחודשים האחרונים ותגובות לא מוצגות

      • פרופ' חיים גמליאל

        שמח לבשר שהאתר פעיל והיה פעיל כל הזמן. אנו קוראים כל תגובה ומגיבים בהתאם לסדרי עדיפות – והשר כלל לא הגיב. בחודשים האחרונים אנו מוצפים בעשרות תגובות מידי יום ומאחר ואין לנו צוות מגיבים, נוצר פיגור של מאות תגובות אשר כולן ייענו עם הזמן.

  • שלוש מרדכי

    רציתי לדעת האם יש לפרופסור מקום שבו מקבלים קהל .לאנשים שייש להם בעיות בריאות . להתיעץ. תודה מראש

    • פרופ' חיים גמליאל

      אני אינני מטפל ולא יועץ אלא “רק” חוקר ומרצה. תוכל לפנות דרך מדור “צור קשר” באתר רות”ם ונוכל להפנות אותך למטפלים שהוכשרו ופועלים בדיוק לפי השיטות שלי.

  • עדי

    מרתק. כמה שאלות בנוגע למה שכתבת:
    איך ניתן לדעת כמה עמילן יש במזון, למשל בלחם המלא.. האם ניתן לפענח זאת מהסימון התזונתי על גבי האריזה? איזה שינוי היית מציע בנוגע ללחם?
    איזה מוצרים “אשמים באמת” כפי שציינת, יותר חמורים ממזונות עתירים בסוכר?
    איזה גורם שומני בתזונה הוא זה שאנחנו צריכים להימנע ממנו? ולאיזה שומן רווי התכוונת באמרך שהוא דווקא חיוני לבריאותנו
    סוגיית הנתרן – מדוע סימון של מזונות עתירי נתרן יוביל לתוצאות הפוכות מן המקווה? ואיך תסמן זאת אחרת..

    אודה מאוד לתגובתך (:

    • פרופ' חיים גמליאל

      אילו רציתי לכתוב את כל הפרטים הייתי עושה זאת מזמן. אינני כותב את הפרטים מאחר וידוע לי שיש מעתיקנים רבים מבין הקוראים אשר מייד ירוצו לקבל קרדיט על הביקורת “שלהם”. כך קרה בעבר וכך גם יקרה הפעם. אני עדיין ממתין לנציג רשמי של שר הבריאות שיפנה אלי ויבקש לדעת את הפרטים המלאים. לאחר שנציג רשמי של שר הבריאות יקבל ממני את הפרטים המלאים, או אז אשמח לחשוף את הדברים לקהל הרחב. בינתיים אני חושף טפח ומכסה טפחיים בקורסים ובסדנאות השונות ברחבי הארץ.

  • אברהם בן עוליאל

    שלום פר. גמליאל
    קראתי את המאמר שלך ונראה די אמין. רק שזה יצר סימן שאלה גדול בראש שלי.
    כל החיים הורגלנו על בעיות הבריאות הנגרמות ע”י המלח, הקמח הלבן, הסוכר וכו.
    מעולם לא שמענו תגובות נגד – כמו שלך למשל-, ושאלתי היא, איפה הייתם עד עכשיו?
    אני אשית לא יודע לאיזה כיוון לפנות.
    לשאלתך, למה השר לא עונה.
    יש דרכים רבות לגרום לשר לענות. אפשר לפנות לחברי כנסת שיעשו את העבודה במקומך. אני בטוח שתמצא כאלה שישמחו להרים את הכפפה.
    על שר האוצר אני יודע אישית על אנשים שפנו ישירות אליו בקשר לתורים ארוכים וקבלו תשובות וטיפול מיידי.
    צריך להיות יצירתי ולמצוא הדרך הנכונה לגרום לשר להתייחס.
    ואני בטוח שאתה מסוגל לכך.
    בכבוד רב
    אברהם

    • פרופ' חיים גמליאל

      תודה על התגובה. ישנם מגעים עם גורמים מקורבים לשר ונקווה שבקרוב נוכל לעדכן בנושא.

  • ישראל אביבי

    שלום אדוני , מזה כמה ימים אני מאזין להרצאות שלך והתרשמתי כי אכן אתה אדם שאינו מחפש רווח אישי וכי אכן דאגתך נתונה לכלל , אולם עכשיו כשביקרתי באתר וראיתי את תשובתך לעדי לא כל כך הסתדר לי וזאת בלשון המעטה מדוע אתה לא מספק את הפרטים המלאים לשאלות שנשאלת ?
    מדוע אתה מבקש להמתין לנציג רשמי של שר הבריאות …
    האם לא כדאי שהציבור יידע ויחכים מידיעותיך ?
    אם באמת בריאות הציבור חשובה לך , אתה מוזמן לחשוף את הדברים גם בלי אותו נציג רשמי .
    תודה

    • פרופ' חיים גמליאל

      כפי שרמזתי ובעזרתך אפסיק לרמוז ואציין בצורה נחרצת כי תפסנו שרלטנים שהעתיקו את דבריי, ופירסמו אותם באתרים שלהם או בהרצאות שלהם מבלי שטרחו לציין מהו המקור שממנו העתיקו. לפרסם באתר את כל התוכנית החלופית שאני מציע לשר לא תתרום לעמך, אבל תתרום רבות לשרלטנים הצמאים למידע הזה ומחכים לרגע שאכנע לטיעונים מעין אלו שלך ואפרסם את תוכניתי. אגלה לך סוד – כל פיסת מידע בתוכנית שלי לשר הבריאות מופיעה בצורה הגלויה ביותר והזמינה ביותר כאן באתר שלי וכמובן גם בכל הסדנאות והקורסים שלי. דברי צדקנות על כך “שהציבור יידע ויחכים מידיעותיך” הם תמוהים כאשר אתה עצמך יודע שהאתר שלי מעניק מאות כתבות ודפי סיכום שכל מטרתם היא “שהציבור יידע ויחכים”. לכן, אינני מסתיר דבר מהציבור הרחב – כל ההמלצות ניתנו לך ולכולם חינם אין כסף. תוכנית פעולה לשר הבריאות זה כבר מישור אחר ויש להגיש את התוכנית בצורה סדורה כדי להגביר ככל האפשר את הסיכוי שהתוכנית תתקבל ותיושם במלואה.