האם סיבים תזונתיים מגינים מפני סרטן המעי?

מידי פעם מופיעות כתבות המצטטות מחקרים הטוענים שסיבים תזונתיים אינם מגינים מפני סרטן המעי. האם נפסיק לאכול מזונות עתירי סיבים תזונתיים?

מידי פעם מופיעות כתבות הקובעות שתזונה עתירת סיבים לא מגינה בפני סרטן המעי הגס. בכל פעם שצצה כתבה כזאת פונים רבים בשאלה האם פירוש הדבר שאין עוד צורך בתזונה עתירת סיבים?

התשובה היא מורכבת. מחד ברור ממחקרים רבים אחרים שתזונה המכילה סיבים תזונתיים עוזרת לעיכול ובמקרים מסויימים גם מונעת מחלות רבות של דרכי העיכול. מאידך, תזונה עתירת סיבים תזונתיים (דגנים מלאים, פחמימות מורכבות) מכילה לעיתים קרובות גם כמות מופרזת של עמילנים – אשר מבחינת האינדקס הגליקמי שלהם הינם זהים כמעט לסוכר פשוט, כלומר גורמים לשיבוש ברמת הסוכר בדם, למרות הסיבים התזונתיים הבלתי מסיסים שבהם (תאית).

לכן, כפי שאנחנו לומדים בקורסים השונים, ישנם סיבים תזונתיים טובים יותר הבאים מדגנים מיוחדים עניים בעמילן (שיפון, שיבולת שועל, שעורים) ומקיטניות נטולות עמילן כמעט (סויה, שעועית, חומוס, עדשים). צריכתם של אלה עדיפה על פני המזונות העשירים בסיבים מסיסים עמילניים (קמח חיטה, תפוחי אדמה, אורז, איטריות), בעיקר משום שהיא מספקת פחמימות מורכבות מסיסות ולא מסיסות המשפרות את איזון הסוכר בדם, את איזון שומני הדם וגם משפרות את התגובה לאינסולין. עם זאת, פחמימות "טובות" אלה גם תורמות תרומה חשובה ביותר לשיפור בריאות מערכת העיכול ואף למניעת סרטן המעי הגס, אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר בימינו.

המאמרים בהם נקבע שסיבים תזונתיים אינם מגינים מפני סרטן המעיים מתייחסים לשאלה אחרת לגמרי – האם תזונה עתירת סיבים תזונתיים מגינה מפני חזרה של סרטן המעי אצל חולים שעברו טיפול לסילוק אדנומה של המעי. המחקרים אותם מצטטות הכתבות מעלים את האפשרות שהסיבים אינם מגינים מפני חזרת הסרטן והדבר אינו מפתיע כי חזרת גידולים סרטניים שונה מהותית מהאספקט של מניעת הופעת הסרטן מלכתחילה.

 

תזונה עשירה בסיבים

6 comments

  • אליהו

    לגבי סובין של שבולת שועל שמוכרים בבתי טבע מהי תכולת הפחמימות שלהם ומה יעילותם כשנוטלים אותם כמות שהם להורדת רמת הסוכר?

    • פרופ' חיים גמליאל

      תכולת הפחמימות בסובין שיבולת השועל איננה חשובה כל כך, בעיקר משום שאין לבני אדם אנזימים שמפרקים אותן ולכן הן קרויות 'פחמימות בלתי מסיסות'. אין צורך בסובין שיבולת השועל כדי לאזן את רמת הסוכר בדם – גם שיבולת השועל הדקה ודלת הסובין עושה עבודה מצויינת בעיקר משום שהיא מכילה כמות מוגברת של בטה-גלוקנים (סיבים מסיסים) ועניה בעמילנים. עובדה המהווה סיבה עיקרית לכך ששיבולתה השועל עוזרת לאיזון רמות הסוכר בדם.

      • עדין נשאלת השאלה האם צודקים מורי ההרזיה למיניהם הדוגלים בצריכת סובין (עם משקה היות שכידוע הם סופחים מים) ובכך הם טוענים שנגרום לתחושת שובע ונגיע להרזיה המיוחלת? כמו כן האם אין בכך נזק לבריאות בדרך כלשהי?

        • פרופ' חיים גמליאל

          בשאלותיך הרבות אתה נותן לי את התחושה של מורה פרטי שלך. ממליץ לך מאד להשתתף בקורסים מסודרים.
          ובאשר לשאלתך הנוכחית: הנושא מורכב מדי ואין דרך לענות על כך בצורה אחראית בפורום זה.

  • ישראל

    התפרסם לאחרונה שמים חמים בכוסות קלקר או פלסטיק גורמים לסרטן, זה נכון גם לגבי מים או מאכלים קרים בקופסאות פלסטיק? או גם קומקום שעשוי מפלסטיק?

    • פרופ' חיים גמליאל

      למרות הפרסומים הרבים בנושא, אין אמת בטענה שמים חמים בכוסות קלקר או פלסטיק גורמים סרטן. כנ"ל לגבי קופסאות פלסטיק וקומקום מפלסטיק. רוב סוגי המארזים הללו נמצאים תחת תקן המאשר שימוש בהם לנוזלים חמים. אלה שאינם בפיקוח אולי מדיפים מעט חומרים אבל הכמויות הינן זניחות למדי ואין בהן סכנה אמיתית גם לא בצריכה לאורך זמן. אמנם ידועה הנחיית משרד הבריאות שלא להשתמש בבקבוקים שמכילים ביספינול A עבור הזנת תינוקות ואף אין להרתיח אותם, אבל זוהי זהירות גרידא ולא הוכחה לכך שבקבוקים אלו מדיפים כמויות גדולות ומשמעותיות של החומר הזה. כחוקר סרטן בדקתי נושא זה שוב ושוב ועד היום לא קיבלתי נתונים שסותרים את מה שנאמר כאן.