גרעינים וזרעים

האם גרעיני שומשום שלמים טובים כמו טחונים?

תזונה עתירת זרעים הינה מקור מעולה לסיבים תזונתיים ולמזינים צמחיים רבים. עם זאת, רבים מתלבטים בשאלה האם זרעים שלמים מתעכלים באותה מידה כמו זרעים טחונים והאם קליית זרעים משפרת את ספיגת המזינים שבהם או הורסת אותם? האם נכונה העובדה שאין כל תועלת באכילת גרעינים שלמים של שומשום מלא? האם חייבים לאכול אותם טחונים כדי לקבל את סגולותיו? האם יש לקלות אותם תחילה? והתשובה היא ברורה – המעיים אינם מפרקים את גרעיני השומשום השלמים ביעילות וגם לא מפיקים מהגרעינים השלמים את מלוא הסידן האצור בהם. לכן, חשוב לקלות את זרעי השומשום קלות, לטחון אותם ורק אז לאכול אותם. טחינת שומשום מלא, שנעשית בתנאים המשמרים את ערכיו התזונתיים של השומשום, נמצאת למכירה בבתי טבע במחיר שווה לכל נפש. חשוב לוודא שלמוצר לא הוסיפו שמנים רעים או סוכרים – לקרוא את התוית בעין ביקורתית.

2 comments

  • רחל

    שלום,
    רציתי לשאול מדוע צריך לקלות את זרעי השומשום לפני הטחינה?
    והאם ההמלצה לקליה חלה על כל סוגי הגרעינים והזרעים? עד היום ידעתי שהקליה הורסת את השמנים הטובים שבהם ואם רוצים לקלות צריך לעשות זאת בחום נמוך ביותר.
    תודה.

    • פרופ' חיים גמליאל

      קליית הזרעים מפרקת את הסיבים הקשים של הזרעים ומאפשרת למערכת העיכול להפיק מהם את מירב ומיטב הרכיבים המזינים שבזרעים. כמובן שבזרעים עדינים יש לבצע קליה קלה ביותר כדי למנוע הרס של שמנים טובים ומזינים אחרים.