בוטנים

האם רצוי לקלות את הבוטנים לפני האכילה?

קליית הבוטנים לא רק רצויה אלא אף הכרחית. הסיבה לכך היא שעל הקליפה החומה של בוטנים שלא נשמרו כראוי, מתפתח לרוב עובש מיוחד היוצר רעל חזק (אפלוטוקסין). לאחר הקלייה, נפרדת הקליפה החומה בקלות וסכנת ההרעלה פחותה. כן יש לציין שחלבוני הבוטנים – כמו החלבונים של כל יתר הקטניות – מתעכלים בקושי. עם הקלייה, החלבונים מתעכלים ביתר קלות. יש בבוטנים גם כמה חומרים מזיקים (סאפונינים, מעכב פירוק החלבונים, גורמי זפקת ואף גורם לרגישות), הנהרסים בקלייה, בבישול או באפייה.

2 comments

  • אתי אלמוג

    המלצת על השזיף מבין הפירות היבשים. מהי המלצתך בהקשר לפיצוחים? אגוז, שקד, בוטן ,קשיו ,גרעינים ? והאם קלייתם פוגמת בהם?

    • פרופ' חיים גמליאל

      ההמלצה לגבי פירות יבשים כמו אלו שהזכרת היא שכדאי ורצוי לצרוך אותם בעיקר בגלל ריכוזים גבוהים של מינרלים ושל חומרי רפואה, אך לא יותר מ- 50 גרם ליום משקל כולל של כל הסוגים יחד, בעיקר בגלל ריבוי השמנים שבהם. קליה קלה שלהם איננה פוגמת ברכיבים התזונתיים שבהם אלא להיפך, הופכת אותם לזמינים יותר לפירוק ועיכול ולהטמעה בגוף.