סוכרלוז = ספלנדה

splenda

פעמים רבות נשאלתי לגבי הממתיק המלאכותי הוותיק – האם אין פסול בכך שזהו ממתיק כימי? האם נכונה הטענה שזהו למעשה כלורו-קרבון, חומר הידוע כרעיל לבני אדם? האם מותר להשתמש בסוכרלוז או במזונות ממותקים איתו?

סוכרלוז (=ספלנדה בארה"ב, או סוכרה-דיאט / סוכרה-לייט בישראל) הינו תחליף מלאכותי לסוכר שנוצר מסוכרוז (הסוכר הביתי) שבו הוחלפו שלוש קבוצות הידרוקסיליות ביוני כלוריד. כתוצאה מכך התקבל ממתיק מלאכותי המתוק פי 600 מסוכר. יתרה מזאת, התברר כי החומר אינו עובר עיכול או ספיגה במעיים והוא מופרש מהגוף ללא עקבות נוספים, ללא העלאת ריכוז הסוכר בדם וללא העלאת רמת האינסולין בדם. מחקרים רבים ושונים הוכיחו כי אין הוא משנה את רמת הכלוריד בדם ואיננו גורם להצטברות תוצרי לוואי בגוף.

מתברר גם שסוכרלוז הינו תחליף מלאכותי לסוכר שעבר למעלה מ- 100 מחקרים מדעיים מפרכים עד שקיבל את אישור רשות התרופות והמזון האמריקאית ה- FDA. מוצר זה קיבל אישור גורף של כל רשויות התרופות והמזון של למעלה מ- 80 מדינות בעולם. הוא נמצא בשימוש למעלה מעשרים שנה והוא מותר לשימוש לנשים וגברים בכל גיל, כולל נשים בהריון, נשים מיניקות ותינוקות. סוכרלוז כובש את שוק הממתיקים המלאכותיים והופך בהדרגה לנמכר ביותר מביניהם מה שהופך אותו למטרה נוחה למתקפת כל המתחרים הנפגעים. קיימות חברות רבות שנפגעו ונפגעות מהעלייה התלולה במכירות של סוכרלוז, אשר נחשב כתחליף סוכר הקרוב ביותר בטעמו לסוכר ואשר אין בו טעמי לוואי כלל.

והנה, בוקר אחד בשנת 2003 קם לו אדם בשם Dr. Bowen וטען כי סוכרלוז הינו בעצם כלורו-קרבון, ובתור שכזה הריהו רעל שעשוי לגרום לכיווץ של בלוטת ההרת (thymus), לכיווץ של אברים פנימיים אחרים ולנזקים רבים אחרים. מייד, כפטריות אחר הגשם צצו מאות מאמרים של "מומחים" אחרים אשר בלי בושה העתיקו את המאמר של דר. בוון והציגו אותו כמאמר מחקרי בדוק המוכיח שסוכרלוז גורם לכיווץ של בלוטות בגופנו. מן הראוי לציין שבוון עצמו העתיק את מאמרו מכותבת אחרת שפירסמה אותו כשנה לפני כן, אך משום מה לא זכו דבריה לתהודה כפי שזכה לה דר. בוון. הופעה זו של גשם המאמרים הפסאודו-מדעיים הרבים האלה גרמה לפאניקה אצל רבים מהמשתמשים בממתיק זה, ללא כל סיבה מוצדקת.

מסתבר שאין אפילו לא מחקר אחד שהראה תופעות כאלה בשימוש בסוכרלוז. סוכרלוז אינו כלורו-קרבון אף כי חלק מזערי מן המולקולות שלו עשוי להפוך לכלורו-קרבון בגוף חיות מעבדה, ממש כמו שהגוף שלנו מייצר בהתמדה ראויה לשבח כלורו-קרבונים טבעיים בשל הריכוז הנורמלי בגופנו של יון כלוריד המשמש כאלקטרוליט חיוני לקיומנו (נא עיינו בבדיקות הדם האחרונות שלכם). הגוף שלנו מייצר ספונטנית כלורו-קרבונים ואף נפטר מהם ביעילות רבה באמצעות הכבד והכליות. כלורו-קרבונים אינם נצברים בגופנו ויעילות סילוקם הינה טובה ביותר.

אם מזינים חיות מעבדה בכמויות אדירות של כלורו-קרבון ממש (ממש כמו שהרעילו חולדות בסכרין…), הרי שהן נפגעות בסופו של דבר. אולם, כאשר הזינו חיות מעבדה בכמויות אדירות של סוכרלוז – לא קרה להן כלום. תרגיל: היכנסו לאתר MedLine וחפשו עבודות על סוכרלוז וכלורו-קרבון, או סוכרלוז ובלוטת ההרת (sucralose thymus OR sucralose chlorocarbon) ותגלו להפתעתכם שאין אפילו לא עבודה אחת המצביעה על קשר כזה.

אנו ממתינים כבר עשרות שנים להופעתן של עבודות מדעיות שיצביעו על נזק כלשהו משימוש בסוכרלוז, או עבודות מדעיות שיאשרו את ההאשמות והטענות האוויליות האלה – אך לשווא. ככל שחולף הזמן, מסתבר שסוכרלוז הוא אכן ממתיק בטוח ביותר לכל אדם ובכל גיל.

© פרופ' חיים גמליאל

3_76

14 תגובות

  • אילנית ממן

    בשיעוריך אמרת שצמח הסטיביה אינו בריא. האם יש לכך מחקרים

    • פרופ' חיים גמליאל

      שלום וברכה,
      כמובן שיש מחקרים שמתעדים את הנזקים שגורמים רכיבים שונים של הסטיביה.
      פרטים נוספים בכתבה המלאה שפורסמה באתר בקישור הבא:
      http://rotem.org.il/?p=429
      שנה טובה וגמר חתימה טובה

  • יוכי

    יש הסבורים כי ברגע שבלוטות הטעם מרגישות מתיקות, ולא משנה אם זה מסוכר או ממתיקים ישנה תגובת אינוסולין בהתאם.

    • פרופ' חיים גמליאל

      יש אומרים, אבל אני עדיין ממתין לקבל ציטוט של מאמר מדעי שמוכיח זאת. אם למישהו מהקוראים יש מאמר כזה, נא לשלוח אלי להתייחסות.

  • יצחק

    ראיתי שבספלנדה מוסיפים לסוכרלוז מלטדקסטרון כדי לעבות את המוצר, וקראתי שחומר זה מוגדר כפחמימות בעלת ערך גליקמי גבוה אפילו מסוכר ואינו מומלץ לחולי סכרת. האם אתה יכול להרחיב בנושא?

    • פרופ' חיים גמליאל

      אכן כל דבריך אמת, אלא שהכמות של 0.9 גרם מלטודקסטרין למנת ממתיק איננה משמעותית גם לחולי סוכרת.

  • תודה על המאמר על הסוכרלוז, אנשים באמת ממהרים בימינו לחשוב שמרעילים אותם… יכול להיות מעניין לכתוב על זה מאמר בפסיכולוגיה :)

  • ערן

    תודה רבה. מאמר מעשיר.

  • יורי סמואל

    סוכרלוז או סוכרזית?
    מה עדיף ומאיזה בחינה?
    תודה

    • פרופ' חיים גמליאל

      אין הבדל בין השניים מבחינת הבטיחות ומבחינות ההמתקה, חוץ מהעובדה שלסכרין יש קצת טעם לוואי שצריך להתרגל אליו ואילו לסוכרלוז אין טעם לוואי.

  • סוכרלוז ממתיק מעולה, חבל שישנם עדיין רשתות מזון כדוגמת מקדונלד שמסרבות להשתמש בו ומעדיפות את הסכרין שהוא זול יותר,אך מר ומקלקל את הקפה