מזונות טבעיים ומעובדים

האם המזונות הטבעיים בריאים יותר מאשר אלה המעובדים?

בניגוד לדעת הצמחונים הקיצוניים, יש לציין שמרבית המזונות ממקור צמחי מכילים באופן טבעי חומרים העלולים להזיק לבריאות. חומרים אלה מסייעים לפרי או לירק להתגונן בפני חרקים, מכרסמים או יצורים אחרים. כך, לדוגמה, מכילים תרד, סלק, תפוחי אדמה ואף חסה, חומצה אוקסלית העלולה להביא ליצירת אבנים בכליות ובדרכי השתן, כשאוכלים את הירקות האלה בכמות גדולה. הבטטה (תפוח אדמה מתוק) מכילה חומר המזיק לכבד ולריאות. בננה, כרפס, קולרבי, פלפל ותבלינים אחרים מכילים חומר הגורם להזיות. בדגנים ובדבש נמצאים אלקאלואידים (תרכובות חנקניות) המזיקים לכבד ולמערכת הלב, והעלולים לגרום אף לסרטן. בהרבה מזונות, כגון פולי סויה, גזר, שזיפים, תפוחי עץ, שעועית, בוטנים, חיטה, אורז, שיבולת שועל, תפוחי אדמה, פטרוזיליה ואחרים, נמצאים חומרים אסטרוגניים (הורמונים מיניים נקביים). כן ישנם ירקות רבים, במיוחד הירקות השורשיים כגון סלק, צנון, גזר, קולורבי, תרד וחסה המכילים מלחי חומצה חנקנית (ניטראטים וניטריטים) העלולים לגרום לגידולים סרטניים. אך יש לציין שכל החומרים המזיקים האלה נמצאים באופן טבעי במזונות אלה רק בכמויות זעירות, והם יכולים להזיק לבריאות רק כשאוכלים אותם בכמויות גדולות.