אורז חום

אורז חום

במה ערכו התזונתי של אורז חום גבוה יותר בהשוואה לאורז לבן?

האורז החום מקולף רק בחלקו ומכיל את רוב השכבות העוטפות את הגרעין וכן הוא מכיל את הנבט. בהשוואה לאורז הלבן, האורז החום עשיר יותר בויטמינים מקבוצה B ובמינרלים כגון ברזל וסידן, אף כשהוא מבושל. כן מכיל האורז החום ויטמין E. האורז החום מתקלקל בקלות ולא נשמר זמן ממשוך, וזאת למרות הטיפול שניתן לו כדי למנוע עיפוש וזיהום על-ידי חרקים.

עם זאת יש לזכור שגם באורז חום יש כמות גבוהה של עמילן אשר משבשת את איזון הסוכר בדם ולכן יש לצרוך אותו במתינות רבה.

© פרופ' חיים גמליאל

 

 

6 תגובות

  • ישראל

    לאחרונה התפרסם שיש באורז ובפרט באורז מלא כמויות גדולות מאד של ארסן שהוא סוג של מתכת כבדה והמסוכנת מביניהם שגורמת למחלות שונות כולל סרטן. ושבכל סוגי האורז שנבדקו בארה"ב נמצא כמות של ארסן פי 10 מהמותר על פי התקנים.

    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4684924,00.html

    • פרופ' חיים גמליאל

      תחילה, צפירת ארגעה/הרגעה. גם 100 PPM של ארסן במאה גרם אורז אינם מהווים סיכון כל כך משמעותי, אלא אם כן אוכלים כמות עצומה של אורז לאורך הרבה ימים ושנים. הגוף שלנו מצליח לסלק את עודפי הארסן די בקלות ובדרך כלל מינונים כאלו אינם מסוכנים באמת. יחד עם זאת, נחזור ונזכיר שבהזדמנויות שונות אני מדגיש שאורז מכיל כמות גדולה של עמילן אשר משבש לחלוטין את רמת הסוכר בדם וגם באורז מלא יש כמות רבה מדי של עמילן. יחד עם זאת, העובדה שקליפת האורז מכילה ריכוז גבוה גם של ארסן, מגבירה עוד יותר את הקביעה שאורז מלא איננו עדיף על פני אורז רגיל. כפי שהצעתי, מומלץ להחליף אורז בקינואה שם כמות העמילן הינה קטנה משמעותית. הקינואה מכילה גם חלבון מלא, דומה מאד לזה שמקבלים ממזון מן החי.

  • ישראל

    בכל זאת, עכשיו התפרסם שעשו בדיקות מעבדה לאורז בישראל ועל פי הממצאים צריכה של מנה 100 גרם ליום מעלה את הסיכויים לחלות בסרטן אצל כל אדם?

    http://www.rambam-medicine.org.il/category/rice-investigation

    • פרופ' חיים גמליאל

      תחילה יש לדייק בעובדות: המימצאים של מחקרים שונים (ולא רק זה שצוטט) הראו שקליטת ארסן (מתכת רעילה) באורז מלא הינה גבוהה יותר (פי שניים) מזו של אורז לבן, בעיקר משום שקליפות האורז נוטות לספוח יותר ארסן. כמויות הארסן שנמצאו במחקרים אלו אינן כל כך גבוהות וגם צריכה של 10 שנים של אורז כזה איננה מעלה משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן, בניגוד לרעש שעושים "מבשרי איוב" למיניהם. לדעתי כחוקר סרטן, כמות העמילן שבאורז (לבן או מלא) מהווה סיכון הרבה יותר גבוה לסרטן ולמחלות ניווניות אחרות!!! יש להעיר גם שבחברה המערבית לא נהוג לאכול כל יום מנה של 100 גרם אורז יבש לפני בישול, אלא אולי 100 גרם אורז מבושל, פעמיים – שלוש בשבוע. מכאן שהסיכון לחלות בסרטן בגלל ארסן ממש שואף לאפס.

  • אמא

    לגבי האורז, מה בנוגע לתינוקות בני מספר חודשים ומוצרים עם אורז? יש תחליף חלב עם עמילן אורז שטוב לבני לעיכול, 155 ממנו עשוי מעמילן אורז, האם ניתן לקחת אותו מספר שבועות אושכדאי להימנע.

    שנית, מכיוו אחר, האם יש מזונות שמיטיבים ועוזרים לעצור גידול בערמונית?

    תודות!

    • פרופ' חיים גמליאל

      א. לגבי מוצרי מזון לתינוקות שמכילים אורז – אין שום מקום לדאגה, הם נקיים ואינם מכילים רכיבים שליליים.
      ב. לגבי מזונות שמיטיבים לערמונית מוגדלת – יש רבים כאלו ולא כאן המקום לפרטם. החשוב ביותר הינו רסק עגבניות (נטול סוכר) אשר מכיל ריכוזים מוגברים של חומרים (כדוגמת הליקופן, היוג'ינול, הסיטוסטרול ועוד) אשר ידועים בכושרם לטפל בערמונית מוגדלת. כדאי להתייעץ עם מטפל שמכיר את הנושא ושיכול להמליץ על שורה של מזונות להקלת הסימפטומים.